Βενεζουέλα: Στο Όσλο η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των Μαδούρο και Γκουαϊδό

Βενεζουέλα: Στο Όσλο η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των Μαδούρο και Γκουαϊδό Facebook Twitter
EPA
0

Εκπρόσωποι του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και του αντιπάλου του Χουάν Γκουαϊδό θα συναντηθούν για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο την επόμενη εβδομάδα στο Όσλο.

Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο της νορβηγικής μεσολάβησης. Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο [τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Κυριακή ώρα Ελλάδας], ο Γκουαϊδό ανέφερε ότι εκπρόσωποί του θα «συναντηθούν τόσο με στελέχη της νορβηγικής κυβέρνησης, όσο και με αντιπροσώπους του καθεστώτος», όπως αποκαλεί την κυβέρνηση του Μαδούρο. Την περασμένη εβδομάδα στο Όσλο αντιπροσωπείες των δύο πλευρών είχαν συνομιλίες εκ του σύνεγγυς, μέσω των Νορβηγών οικοδεσποτών τους, χωρίς άμεσες διμερείς επαφές. Καθώς η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει τη βαθύτερη πολιτική και οικονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας της, η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Χουάν Γκουαϊδό αποδέχθηκαν την πρόταση της Νορβηγίας να μεσολαβήσει και αντιπρόσωποι των δύο πλευρών είχαν επαφή τουλάχιστον σε μία περίπτωση στο Όσλο τον Μάιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανέφερε νωρίτερα χθες Σάββατο ότι τα δύο στρατόπεδα αποφάσισαν να επιστρέψουν στο Όσλο την επόμενη εβδομάδα. «Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αναζήτηση μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών στη Βενεζουέλα», σημειώνεται στην ανακοίνωση της νορβηγικής διπλωματίας. Ο Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας τον Ιανουάριο και έχει αναγνωριστεί από περίπου πενήντα κυβερνήσεις, μέχρι τώρα εμφανιζόταν επιφυλακτικός έναντι της νορβηγικής μεσολαβητικής προσπάθειας. Η διαδικασία αντιμετωπίζεται απορριπτικά από μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, έπειτα από τέσσερις παρόμοιες προσπάθειες αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Μαδούρο το 2013, που απέτυχαν όλες.

Για τον Γκουαϊδό και τους υποστηρικτές του ο Μαδούρο είναι «δικτάτορας», «άρπαγας» και «σφετεριστής» της εξουσίας, που διατηρεί χάρη στις εκλογές «απάτη» της περασμένης χρονιάς. Από την άλλη πλευρά, ο σοσιαλιστής πρόεδρος χαρακτηρίζει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης «πραξικοπηματίες» που υποστηρίζονται από την «βορειοαμερικάνικη αυτοκρατορία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ: Τον Απρίλιο στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει ταξίδι στην Κίνα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Σι Τζινπίνγκ να επαναλαμβάνει ότι η Κίνα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη
LIFO NEWSROOM
«Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Διεθνή / «Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου σχολιάζουν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, με κάποιους να το απορρίπτουν πλήρως και άλλους να δηλώνουν πως «είναι ώρα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα πράγμα»
LIFO NEWSROOM
Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Διεθνή / Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Ο Άντριου στερήθηκε τους βασιλικούς του τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις τον περασμένο μήνα, καθώς η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις επικρίσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM