Ξεκινά η δίκη για το τεράστιο σκάνδαλο του μολυσμένου αίματος στη Βρετανία

Ξεκινά η δίκη για το τεράστιο σκάνδαλο του μολυσμένου αίματος στη Βρετανία Facebook Twitter
0

Ξεκινά την Τρίτη στο Λονδίνο η ακροαματική διαδικασία του σκανδάλου μεταγγίσεων μολυσμένου αίματος που μόλυνε περισσότερους από 4,800 ανθρώπους με τον ιό της ηπατίτιδας C και τον HIV.


Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ πρόκειται για την μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, NHS.


Οι προκαταρκτικές ακροάσεις που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο παρουσίασαν το ευρύ πεδίο εφαρμογής της έρευνας.


Τώρα μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν μολυνθεί με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η υγεία τους έχουν αρχίσει να καταθέτουν αποδείξεις.

Σε άλλες χώρες αντίστοιχα όπου αιμοφιλικοί και άλλοι μολύνθηκαν από τον ιό HIV και την ηπατίτιδα C μέσω της θεραπείας τους στα τοπικά συστήματα υγείας , αποδόθηκαν ευθύνες αλλά και πλήρης αποζημίωση.


Το Ηνωμένο Βασίλειο ωστόσο δεν έχει κινηθεί με τον ίδιο τρόπο για να προσπαθήσει να διαπιστώσει ποιος ήταν υπεύθυνος για το μεγαλύτερο σκάνδαλο υγείας στην ιστορία του του NHS που προκάλεσε η καταστροφική θεραπεία.

Κατά την επίμαχη  θεραπεία, μία πρωτεΐνη πήξης του αίματος, «Factor VIII» , παρασκευάστηκε από δωρεές αίματος, μερικά από τα οποία είχαν μολυνθεί και είχαν προέλθει από αμειβόμενους ξένους δότες, συμπεριλαμβανομένων και κρατουμένων από τις φυλακές. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος σε υψηλές θέσεις του NHS και της κυβέρνησης γνώριζε, τι και πότε.

Περισσότεροι από 4,800 άνθρωποι με αιμοφιλία μολύνθηκαν με τον ιό της Ηπατίτιδας C ή HIV και τη δεκαετία 1970-1980 και περίπου 2.000 πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει.


Χιλιάδες ακόμα εκτέθηκαν μέσω μεταγγίσεων αίματος κατά τη διάρκεια επεμβάσεων ή γεννήσεων.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι το σκάνδαλο αυτό αποτελεί μια «ανείπωτη τραγωδία που δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί», ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η οικονομική στήριξη για τους πληγέντες θα αυξηθεί από 46 εκατομμύρια λίρες ετησίως σε 75 εκατομμύρια.

Ωστόσο, δικηγόροι που εκπροσωπούν περισσότερα από 1.000 θύματα ζητούν από το κράτος μεγαλύτερες αποζημιώσεις καθώς υποστηρίζουν ότι τα ποσά που προσφέρονται είναι «ελάχιστα και αμελητέα για τους ανθρώπους που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τόσο σημαντικά προβλήματα υγείας, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα».


Ο Ντες Κόλινς, ανώτερο στέλεχος δικηγορικής εταιρείας, δήλωσε: «Οι πληρωμές αυτές παρέχουν ένα ελάχιστο επίπεδο υποστήριξης. Φοβάμαι ότι η σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης δεν πρόκειται να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες».


Στη συνέχεια ο κ. Κόλινς παρότρυνε την κυβέρνηση να αναλάβει την νομική ευθύνη για το σκάνδαλο και να καταβάλει τις ανάλογες αποζημιώσεις στα θύματα και στις οικογένειες τώρα, προκειμένου να αποφευχθεί μια μακρά δικαστική διαμάχη.


Η ακροαματική διαδικασία ξεκινάει την Τρίτη στο Λονδίνο και αναμένεται να μεταφερθεί τους επόμενους μήνες στο Μπέλφαστ, το Λιντς, το Εδιμβούργο και το Κάρντιφ.

Με πληροφορίες από BBC/ SKYnews/The Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM