Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ουινσκόνσιν σνομπάροντας για τρίτη χρονιά το ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου.

 

«Θα πρέπει να πέσουν στα γόνατα και να ικετεύσουν τη συγγνώμη μου, είναι αληθινά οι εχθροί του λαού», ήταν το επιθετικό μήνυμα του Αμερικανού προέδρου στο Twitter με στόχο τους New York Times.

 

Το βράδυ του Σαββάτου ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε, όπως και το 2017 και το 2018, να σνομπάρει το ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου (WHCA) στην Ουάσινγκτον. Από το να παραστεί σ' αυτό το γεγονός, το οποίο χαρακτηρίζει «ανιαρό», ο ίδιος προτίμησε να κάνει μια προεκλογική συγκέντρωση στο Γκριν Μπέι του Ουισκόνσιν.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος επωφελήθηκε απ' αυτό το βήμα για να κακολογήσει τα μέσα ενημέρωσης, χαρακτηρίζοντάς τα για άλλη μια φορά «fake news» και «εχθρούς του λαού».

 

«Είναι αγύρτες», είπε απευθυνόμενος στο πλήθος και προσέθεσε: «θα σας πω, ξέρετε τι φοβούνται; Το ακροατήριό τους είναι διαλυμένο, διότι οι άνθρωποι δεν τα πιστεύουν».

 

Την ίδια στιγμή στην Ουάσινγκτον, μπροστά σ' ένα κοινό δημοσιογράφων με βραδινές τουαλέτες και σμόκινγκ, ο πρόεδρος της WHCA Ολίβιε Νοξ, ζήτησε να απορριφθεί η προεδρική ρητορική, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θέλει να σταθεί ιδιαίτερα στον Ντόναλντ Τραμπ. «Fake news και εχθροί του λαού δεν είναι συνθήματα, ονόματα ζώων ή του προέδρου. Οφείλουμε να απορρίψουμε τις πολιτικά καιροσκοπικές επιθέσεις εναντίον των ανδρών και των γυναικών η σκληρή δουλειά των οποίων επιτρέπει να ζητούμε λογαριασμό από τους ισχυρούς», υπογράμμισε.

 

Η παράδοση αυτού του δείπνου άρχισε το 1921. Από το 1980 και μετά, όλοι οι πρόεδροι, δημοκρατικοί και ρεπουμπλικανοί, παρευρίσκονται σ' αυτό, εκτός από τον Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981, επειδή ανάρρωνε από μια επίθεση στην οποία είχε τραυματισθεί σοβαρά.

 

Στη διάρκεια της βραδιάς αυτής, στην οποία συμμετείχε το 2011 ως προσκεκλημένος, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε γίνει στόχος πειραγμάτων εκ μέρους του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε σαρκάσει την έντονη προτίμηση του Τραμπ για θεωρίες συνωμοσίας.

 

Φέτος, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια, κανένας χιουμορίστας δεν ανέβηκε στο βήμα για να αστειευτεί με τον πρόεδρο και τους δημοσιογράφους: αυτός που πήρε τον λόγο ήταν ένας ιστορικός, ο Ρον Τσέρνοου.

 

Ο Τσέρνοου αναφέρθηκε στον Τραμπ χωρίς να τον κατονομάσει. Είπε στο ακροατήριο πως φρίττει με την «καθαρή βαναυσότητα» του πολιτικού λόγου που επικρατεί σήμερα στην Ουάσινγκτον και τόνισε πως «όταν μειώνεις τον Τύπο, μειώνεις τη δημοκρατία μας».

 

Είναι δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα γιατί ο πρόεδρος της πρώτης παγκόσμιας δύναμης ενίσχυσε τις επιθέσεις του εναντίον των μέσων ενημέρωσης, τα οποία με την παραμικρή ευκαιρία χαρακτηρίζει «Fake News». Όμως, πέρα από τη βούλησή του να χαλυβδώσει την εκλογική βάση του ορίζοντας έναν «εχθρό», η δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ από τη ρωσική έρευνα αποσταθεροποίησε αναμφισβήτητα τον ένοικο του Λευκού Οίκου.

 

Λιγότερες ενημερώσεις των δημοσιογράφων

 

Οι επιθέσεις είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτες καθώς συνοδεύονται από τη σχεδόν εξαφάνιση της καθημερινής ενημέρωσης από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς. Πάνε πάνω από 40 ημέρες που αυτή η τελευταία δεν έχει εμφανιστεί στο βήμα της περίφημης αίθουσας Τύπου για να αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

 

Και φέτος, αντίθετα από πέρυσι, δεν συμμετείχε ούτε αυτή στο δείπνο της WHCA: όλα τα μέλη της ομάδας Τραμπ είχαν λάβει οδηγία να αρνηθούν την πρόσκληση.

 

«Ας είμαστε σαφείς: το γεγονός ότι αυτή η διοίκηση μειώνει τις ενημερώσεις των δημοσιογράφων από τον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι απείρως σοβαρότερο από το ζήτημα αν ο πρόεδρος συμμετέχει στο δείπνο των ανταποκριτών», υπογραμμίζει στο Politico ο πρόεδρος της WHCA.

 

Ασφαλώς ο ίδιος ο πρόεδρος απαντά αρκετές φορές την ημέρα στις ερωτήσεις δημοσιογράφων. Όμως αυτό γίνεται πάντα ατάκτως, με τον δικό του ρυθμό, στους κήπους του Λευκού Οίκου πριν επιβιβαστεί στο ελικόπτερό του ή μέσα στο Οβάλ Γραφείο εν μέσω αληθινής οχλαγωγίας.

 

Και τίποτε δεν δείχνει πως οι σχέσεις του 45ου προέδρου των ΗΠΑ με τον Τύπο θα ηρεμήσουν. Την Πέμπτη, η Σάρα Σάντερς εμφανίσθηκε στο βήμα. Όμως το έκανε για να απαντήσεις στις ερωτήσεις παιδιών του προσωπικού του Λευκού Οικού που συμμετείχαν στη ημέρα «Πάρτε μαζί σας τα παιδιά σας στην εργασία σας».

 

Για τον Τζέφρι Μόροσοφ, ο οποίος διδάσκει δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο Χόφστρα κοντά στη Νέα Υόρκη, ο αμερικανός πρόεδρος «παίζει ένα επικίνδυνο παιγνίδι». «Μια μέρα, κάποιος από τους υποστηρικτές του θα επιτεθεί σωματικά σε κάποιον δημοσιογράφο».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ