Β. Ζελένσκι: Ποιος είναι ο κωμικός που κατάφερε να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Ουκρανίας

Β. Ζελένσκι: Ποιος είναι ο κωμικός που κατάφερε να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Facebook Twitter
EPA
0

Ο κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη χθες νέος πρόεδρος της Ουκρανίας με ποσοστό 73%, συντρίβοντας τον αντίπαλό του Πέτρο Ποροσένκο που συγκέντρωσε μόλις 24% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των εκλογών. 

«Δεν θα σας απογοητεύσω», ήταν τα πρώτα λόγια του Ζελένσκι προς το συγκεντρωμένο πλήθος που πανηγύριζε, μόλις ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα. Παραδεχόμενος την ήττα του, ο Ποροσένκο περιορίστηκε στο να σχολιάσει πως δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την πολιτική. Ο Ποροσένκο είχε ανέλθει στην εξουσία το 2014 με την φιλοευρωπαϊκή λαϊκή εξέγερση, κατά της διαφθοράς.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο 41χρονος Ζελένσκι δεσμεύθηκε να επανεκκινήσει τις ειρηνευτικές διαβουλεύσεις με τους αυτονομιστές, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο και αντιμάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις και τους εθελοντές στα ανατολικά. «Νομίζω ότι θα έχουμε αλλαγές στο προσωπικό. Σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση των συμφωνιών του Μινσκ για την κατάπαυση του πυρός». 

Καμία πολιτική εμπειρία

 

Ο Ζελένσκι, γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1978 και εργάστηκε στο παρελθόν ως τηλεπαρουσιαστής, σεναριογράφος, ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Kvartal 95.

Σπούδασε νομική στο Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου και υπήρξε μέλος του συμβουλίου και γενικός παραγωγός του τηλεοπτικού καναλιού "Inter" από το 2010 έως το 2012. Με καταγωγή από την βιομηχανική πόλη Κρίβι Ριγκ στην κεντρική Ουκρανία είναι πατέρας δύο παιδιών και, παρά τς σπουδές του, αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού.

Το Kvartal 95 φέρεται να ανήκει σε μια κοινοπραξία επιχειρήσεων που συναλλάσσεται με τη Ρωσία - πολύ ευαίσθητο ζήτημα λόγω της έντασης στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών. Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι έχει μετοχές σε μια κυπριακή εταιρεία, η οποία ανήκει σε ρωσικό όμιλο και δεσμεύτηκε να τις πουλήσει.

Παρότι δεν διαθέτει καμία πολιτική εμπειρία κατάφερε και ανέτρεψε τα προγνωστικά που έκαναν λόγο για μια μάχη ανάμεσα σε δύο από τους εμπειρότερους πολιτικούς της Ουκρανίας.

Ο 41χρονος κωμικός φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε την λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο και χρησιμοποίησε το ίντερνετ για να προσελκύσει ψηφοφόρους.

Οι επικριτές του επικεντρώνονται στην ασάφεια του μανιφέστου του, τα κυριότερα σημεία του οποίου επιλέχτηκαν έπειτα από λαϊκή ψηφοφορία που διενεργήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αμφισβητούν την ικανότητα ενός ανθρώπου, η πολιτική εμπειρία του οποίου περιορίζεται σε έναν ρόλο σε σόου με τον τίτλο «Υπηρέτης του λαού».

Ο Ζελένσκι καλείται τώρα να εγκαταλείψει τα τηλεοπτικά του καθήκοντα και να αντιμετωπίσει τα υψηλά ποσοστά φτώχειας και διαφθοράς στη χώρα. «Μπήκα στην μάχη για την προεδρία της Ουκρανίας και μετά με αποκάλεσαν κλόουν. Είμαι ένας κλόουν και είμαι πολύ υπερήφανος γι' αυτό», έγραφε τον περασμένο μήνα ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook.

Ο Ζελένσκι λέει ότι θέλει η χώρα να διατηρήσει μια φιλοδυτική κατεύθυνση αλλά οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι είναι «μαριονέτα» του ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, του δισεκατομμυριούχου εχθρού του Ποροσένκο, κάτι που ο νέος πρόεδρος διαψεύδει κατηγορηματικά.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ