Β. Ζελένσκι: Ποιος είναι ο κωμικός που κατάφερε να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Ουκρανίας

Β. Ζελένσκι: Ποιος είναι ο κωμικός που κατάφερε να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Facebook Twitter
EPA
0

Ο κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη χθες νέος πρόεδρος της Ουκρανίας με ποσοστό 73%, συντρίβοντας τον αντίπαλό του Πέτρο Ποροσένκο που συγκέντρωσε μόλις 24% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των εκλογών. 

«Δεν θα σας απογοητεύσω», ήταν τα πρώτα λόγια του Ζελένσκι προς το συγκεντρωμένο πλήθος που πανηγύριζε, μόλις ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα. Παραδεχόμενος την ήττα του, ο Ποροσένκο περιορίστηκε στο να σχολιάσει πως δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την πολιτική. Ο Ποροσένκο είχε ανέλθει στην εξουσία το 2014 με την φιλοευρωπαϊκή λαϊκή εξέγερση, κατά της διαφθοράς.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο 41χρονος Ζελένσκι δεσμεύθηκε να επανεκκινήσει τις ειρηνευτικές διαβουλεύσεις με τους αυτονομιστές, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο και αντιμάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις και τους εθελοντές στα ανατολικά. «Νομίζω ότι θα έχουμε αλλαγές στο προσωπικό. Σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση των συμφωνιών του Μινσκ για την κατάπαυση του πυρός». 

Καμία πολιτική εμπειρία

 

Ο Ζελένσκι, γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1978 και εργάστηκε στο παρελθόν ως τηλεπαρουσιαστής, σεναριογράφος, ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Kvartal 95.

Σπούδασε νομική στο Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου και υπήρξε μέλος του συμβουλίου και γενικός παραγωγός του τηλεοπτικού καναλιού "Inter" από το 2010 έως το 2012. Με καταγωγή από την βιομηχανική πόλη Κρίβι Ριγκ στην κεντρική Ουκρανία είναι πατέρας δύο παιδιών και, παρά τς σπουδές του, αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού.

Το Kvartal 95 φέρεται να ανήκει σε μια κοινοπραξία επιχειρήσεων που συναλλάσσεται με τη Ρωσία - πολύ ευαίσθητο ζήτημα λόγω της έντασης στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών. Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι έχει μετοχές σε μια κυπριακή εταιρεία, η οποία ανήκει σε ρωσικό όμιλο και δεσμεύτηκε να τις πουλήσει.

Παρότι δεν διαθέτει καμία πολιτική εμπειρία κατάφερε και ανέτρεψε τα προγνωστικά που έκαναν λόγο για μια μάχη ανάμεσα σε δύο από τους εμπειρότερους πολιτικούς της Ουκρανίας.

Ο 41χρονος κωμικός φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε την λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο και χρησιμοποίησε το ίντερνετ για να προσελκύσει ψηφοφόρους.

Οι επικριτές του επικεντρώνονται στην ασάφεια του μανιφέστου του, τα κυριότερα σημεία του οποίου επιλέχτηκαν έπειτα από λαϊκή ψηφοφορία που διενεργήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αμφισβητούν την ικανότητα ενός ανθρώπου, η πολιτική εμπειρία του οποίου περιορίζεται σε έναν ρόλο σε σόου με τον τίτλο «Υπηρέτης του λαού».

Ο Ζελένσκι καλείται τώρα να εγκαταλείψει τα τηλεοπτικά του καθήκοντα και να αντιμετωπίσει τα υψηλά ποσοστά φτώχειας και διαφθοράς στη χώρα. «Μπήκα στην μάχη για την προεδρία της Ουκρανίας και μετά με αποκάλεσαν κλόουν. Είμαι ένας κλόουν και είμαι πολύ υπερήφανος γι' αυτό», έγραφε τον περασμένο μήνα ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook.

Ο Ζελένσκι λέει ότι θέλει η χώρα να διατηρήσει μια φιλοδυτική κατεύθυνση αλλά οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι είναι «μαριονέτα» του ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, του δισεκατομμυριούχου εχθρού του Ποροσένκο, κάτι που ο νέος πρόεδρος διαψεύδει κατηγορηματικά.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM
Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Διεθνή / Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Η ισχύς του Ιράν στο Ιράκ φθίνει. Οι νέοι Ιρακινοί απορρίπτουν τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, ενώ η Τεχεράνη χάνει τον έλεγχο στην οικονομία και την πολιτική. Τι σημαίνει αυτό για τη Μέση Ανατολή;
LIFO NEWSROOM
Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Διεθνή / Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Οι κορυφαίοι 25 τουριστικοί προορισμοί στις ακτές της Μεσογείου και του Ατλαντικού στην Ισπανία είδαν τον τοπικό τους τουρισμό να μειώνεται κατά 800.000 τον περασμένο χρόνο, ενώ ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη χώρα αυξήθηκε κατά 1,94 εκατομμύριο
LIFO NEWSROOM
Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Διεθνή / Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει κορεσμό στο ηλεκτρικό της δίκτυο, με χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιμένουν σύνδεση. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη της πράσινης μετάβασης;
LIFO NEWSROOM
Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι «η ελευθερία δεν είχε απειληθεί ποτέ τόσο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM