Στις κάλπες η Ουκρανία - Επιλέγουν ανάμεσα σε κωμικό της τηλεόρασης και μεγιστάνα για πρόεδρο

Στις κάλπες η Ουκρανία - Επιλέγουν ανάμεσα σε κωμικό της τηλεόρασης και μεγιστάνα για πρόεδρο Facebook Twitter
0

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ουκρανοί οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν αν επόμενος πρόεδρος της χώρας θα είναι ο μεγιστάνας Πέτρο Ποροσένκο ή ο κωμικός της τηλεόρασης Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τα προγνωστικά δείχνουν πως οι Ουκρανοί αναμένεται να αναδείξουν πρόεδρο τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, 41 ετών, ηθοποιό που ως πρότινος η μόνη του σχέση με την πολιτική ήταν πως υποδυόταν τον αρχηγό του Κράτους σ' ένα δημοφιλές τηλεοπτικό σίριαλ.

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 08:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] και κλείνουν στις 20:00. Δημοσκοπήσεις εξόδου θα μεταδοθούν λίγη ώρα αφότου ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται το βράδυ της Κυριακής.

Οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι - Ποιος είναι το φαβορί

Μόλις το 9% των Ουκρανών εμπιστεύεται την κυβέρνησή του, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στον πλανήτη, κατέγραφε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που εξήγγειλε στο μοναδικό ντιμπέιτ με τον αντίπαλό του Πέτρο Ποροσένκο την περασμένη εβδομάδα ότι θα «τσακίσει το σύστημα», επικράτησε τον πρώτο γύρο, χωρίς όμως να συγκεντρώσει το 50% και μία ψήφο που απαιτείτο για να αναδειχθεί απευθείας πρόεδρος.

Στις κάλπες η Ουκρανία - Επιλέγουν ανάμεσα σε κωμικό της τηλεόρασης και μεγιστάνα για πρόεδρο Facebook Twitter
Ο 41 ετών Βολοντίμιρ Ζελένσκι που αναμένεται να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν πάντως σχεδόν όλες τον Ζελένσκι να κερδίζει με τεράστια διαφορά σήμερα. Για τους αναλυτές, το γεγονός ότι ο ηθοποιός και εμπορικά επιτυχημένος επιχειρηματίας του θεάματος πιστώνεται πάνω από 70% των προθέσεων στις δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο οφείλεται κυρίως στο ότι προσελκύει την ψήφο διαμαρτυρίας εναντίον του πολιτικού κατεστημένου, έπειτα από χρόνια πολέμου και σκανδάλων διαφθοράς.

«Είμαι ένας απλός άνθρωπος -- ένας απλός άνθρωπος που ήρθε να τσακίσει το σύστημα», επέμεινε ο Ζελένσκι στο ντιμπέιτ με τον Ποροσένκο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου. Ο Ποροσένκο από την πλευρά του τον κατηγόρησε ότι κάνει τη χώρα «περίγελο».

Ο Ζελένσκι, παρότι υπόσχεται να «τσακίσει» το status quo και να πατάξει τη διαφθορά, κατηγορείται από το στρατόπεδο του Ποροσένκο ότι είναι μαριονέτα του ουκρανού ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, ορκισμένου εχθρού του απερχόμενου προέδρου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος κυβέρνησε τη χώρα των περίπου 42 εκατομμυρίων πολιτών την πιο δύσκολη περίοδο της μετασοβιετικής ιστορίας της, με τον στρατό να έχει παγιδευτεί στην κινούμενη άμμο του πολέμου με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Ποροσένκο κατηγορεί για την αιματοχυσία τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν· βάσισε όλη την εκστρατεία του στο μήνυμα πως είναι ο μόνος που μπορεί να του «αντισταθεί». Η κυβέρνηση της Ρωσίας διαψεύδει πάντα πως εμπλέκεται άμεσα στη σύρραξη.

Κατά εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία έχει στοιχίσει τουλάχιστον 13.000 ανθρώπινες ζωές. Η σύγκρουση ξέσπασε αφού ο προκάτοχος του Ποροσένκο, που θεωρείτο προσκείμενος στο Κρεμλίνο, ανατράπηκε και η διάδοχη κυβέρνηση στράφηκε στη Δύση.

Η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, η διαφθορά και ο πόλεμος έστρεψαν μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων εναντίον του 53χρονου μεγιστάνα Ποροσένκο.

Στην ύστατη προσπάθειά του να αποτρέψει τη διαφαινόμενη έκβαση της αναμέτρησης, ο Ποροσένκο τόνισε μέσω Facebook χθες Σάββατο ότι «μια προεδρία πέντε ετών δεν είναι τηλεοπτικό σίριαλ που μπορεί να τερματιστεί αν δεν είναι πια αστείο» και πρόσθεσε πως «ούτε μια ταινία τρόμου τελειώνει εύκολα», καλώντας τους εκλογείς «να σκεφτούν την Ουκρανία».

Και οι δύο υποψήφιοι εξαγγέλλουν ότι θα διατηρήσουν την Ουκρανία στην πορεία της προς τη Δύση, που χαράχθηκε μετά την λεγόμενη εξέγερση του Μαϊντάν το 2014. Οι επενδυτές περιμένουν εγγυήσεις ότι όποιος κερδίσει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις ώστε να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη από τη Δύση και να προσελκυστούν επενδύσεις.

Προχθές Παρασκευή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο τηλεφώνησε στους δύο υποψηφίους για να «υπογραμμίσει την υποστήριξή του στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και «επανέλαβε τη δέσμευση των
ΗΠΑ να συνεργαστεί με όποιον κι αν εκλέξει ο ουκρανικός λαός» στην προεδρία. Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα, οι υποψήφιοι συναντήθηκαν στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο συζήτησαν κυρίως για τη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο δήμαρχος του Σικάγου ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας για τον θάνατο μετανάστη που πυροβολήθηκε από πράκτορα της ICE

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο δήμαρχος του Σικάγου ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας για τον θάνατο μετανάστη που πυροβολήθηκε από πράκτορα της ICE

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο Βιγιέγας Γκονζάλες αντιστάθηκε σε έλεγχο και «οδήγησε το αυτοκίνητό του εναντίον των αστυνομικών»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Διεθνή / Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η Πόλη της Γάζας αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς - Προειδοποίησε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM