Μία γυναίκα από τη Βρετανία συνελήφθη στο Ντουμπάι και κινδυνεύει να φυλακιστεί για δύο χρόνια, επειδή αποκάλεσε «αλόγα» τη σύζυγό του πρώην άντρα της στο Facebook.

 

Η υπόθεση έγινε χθες γνωστή και τώρα η ανήλικη κόρη της, καταγγέλλει πως η σύλληψη έγινε κάτω από απαράδεκτες συνθήκες καθώς οι αστυνομικοί άρχισαν να φωνάζουν στη μητέρα της μέσα στο αεροδρόμιο και την υποχρέωσαν να υπογράψει ένα έγγραφο που δεν μπορούσε να καταλάβει.

 

Στις 10 Μαρτίου, η Laleh Shahravesh ταξίδεψε από τη Βρετανία στο Ντουμπάι για να παραστεί στην κηδεία του πρώην άντρα της. Μόλις όμως το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο, η 55χρονη συνελήφθη από τις αρχές, μπροστά στην ανήλικη κόρη της που τη συνόδευε σε αυτό το ταξίδι καθώς ο άνδρας ήταν ο πατέρας της. 

 

Η 14χρονη απευθύνει τώρα έκκληση για την απελευθέρωση της μητέρας της. Όπως λέει η Paris, δεν την έχουν αφήσει να δει τη μητέρα της τους τελευταίες τρεις εβδομάδες.

 

 

 

Ο γάμος και το διαζύγιο

 

Η κα Shahravesh από το Ρίτσμοντ του νοτιοδυτικού Λονδίνου, ήταν παντρεμένη με τον Πορτογάλο σύζυγό της Pedro για περίπου 18 χρόνια. Όταν ο Pedro βρήκε δουλειά στο Ντουμπάι, στην τράπεζα HSBC, η οικογένεια έμεινε εκεί μόλις για 8 μήνες, πριν η γυναίκα αποφασίσει να πάρει την κόρη της και να επιστρέψουν στη Μεγάλη Βρετανία. 

 

Το 2016 έλαβε χαρτιά του διαζυγίου και ανακάλυψε, μέσω Facebook, πως ο εν διαστάσει σύζυγός της ξαναπαντρευόταν. 

 

Τα σχόλια και οι νόμοι στο Ντουμπάι

 

Γράφοντας στα περσικά (Φαρσί) η Shahravesh σχολίαζε πριν από περίπου τρία χρόνια: «Ελπίζω να σε θάψουν, ηλίθιε. Καταραμένος να είσαι. Με άφησες για αυτό το "άλογο"». Σε άλλο σχόλιο επαναλάμβανε περίπου τις ίδιες προσβολές «Παντρεύτηκες ένα άλογο, ηλίθιε». 

 

Φέτος, και ενώ έχουν μεσολαβήσει τρία χρόνια, ο άνδρας πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 51 ετών και η γυναίκα ταξίδεψε ως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την κηδεία. 

 

Μόλις όμως προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο, συνελήφθη από τις αρχές, καθώς σύμφωνα με τους νόμους αντιμετώπισης του ηλεκτρονικού εγκλήματος στη χώρα, οποιοσδήποτε προσβάλει στα social media αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης έως και δύο ετών και πρόστιμο 58.000 ευρώ.

 

Την καταγγελία που οδήγησε στη σύλληψη την είχε κάνει η επόμενη σύζυγος του εκλιπόντα για το «αλόγα».  

 

Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να κρατείται στο Ντουμπάι, παρά το γεγονός ότι έγραψε τα επίμαχα σχόλια από άλλη χώρα και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Βρετανία. 

 

H οργάνωση «Detained in Dubai» που στηρίζει την 55χρονη όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανία ζήτησαν από τη χήρα να αποσύρει την μήνυση, αλλά εκείνη αρνήθηκε.

 

Το διαβατήριό της Shahravesh έχει κατασχεθεί και σήμερα ζει υπό περιορισμό σε ξενοδοχείο περιμένοντας τη δίκη.

 

Η 14χρονη έγραψε ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό των ΗΑΕ, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, καταγγέλλοντας πως οι αξιωματικοί υποχρέωσαν τη μητέρα της να υπογράψει ένα έγγραφο που δεν ήταν σε θέση να καταλάβει και στη συνέχεια την έθεσαν υπό κράτηση. Η Paris αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα χωρίς τη μητέρα της. 

 

«Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο φοβισμένη ένιωσα, ειδικά μετά και την απώλεια του πατέρα μου, μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα. Τώρα πρέπει να ανησυχώ μην χάσω και τη μητέρα μου. Έχω να τη δω 23 ημέρες και κάθε ημέρα που περνά, χάνω την ελπίδα μου ότι θα γυρίσει». 

 

Η χήρα που είχε υποβάλει την αναφορά, έγραψε στο Facebook ότι σκέφτεται να αποσύρει τις κατηγορίες από σεβασμό προς την ανήλικη Paris. 

 

Η οργάνωση Detained in Dubai υπογραμμίζει πως κανείς από τους τουρίστες δεν γνωρίζει σε βάθος την αυστηρότητα των σχετικών νόμων στα ΗΑΕ και το Φόρεϊν Όφις δεν φροντίζει για την ικανοποιητική ενημέρωσή τους. 

 

Κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Λουξεμβούργο, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει προβληματιστεί από την υπόθεση. «Οι διπλωμάτες μας στα ΗΑΕ έχουμε μεγάλη εμπειρία στο να διαχειρίζονται τέτοιες υποθέσεις (...) παρέχουμε στη γυναίκα τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες», πρόσθεσε.

 

Η ίδια η γυναίκα έχει στο παρελθόν εκφράσει τη μεταμέλειά της για τα συγκεκριμένα σχόλια και όπως λέει είναι σε κακή κατάσταση.  

 

«Είμαι τρομοκρατημένη. Δεν μπορώ να κοιμηθώ ούτε να φάω. Έχω πέσει δύο νούμερα στα ρούχα μου από το στρες», δήλωνε την Πέμπτη η Shahravesh. «Η κόρη μου κλαίει κάθε βράδυ όταν πέφτει για ύπνο. Είμαστε τόσο δεμένες, ειδικά από τότε που έχουμε μόνο η μία την άλλη. Ραγίζει η καρδιά μου να είμαι μακριά από εκείνη». 

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC