Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί από έφοδο των Ταλιμπάν εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων

Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί από έφοδο των Ταλιμπάν εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Εκατοντάδες μαχητές των Ταλιμπάν εξαπέλυσαν έφοδο σε μια περιοχή της δυτικής επαρχίας Μπαντγίς του Αφγανιστάν.


Στις μάχες που ξέσπασαν, τόσο οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις όσο και η οργάνωση των ισλαμιστών αναρτών υπέστησαν δεκάδες απώλειες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η περιοχή Μπάλα Μουργάμπ αποτελεί εστία επαναλαμβανόμενων εχθροπραξιών τους τελευταίους δύο μήνες και τοπικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν εάν δεν σταλούν ενισχύσεις.

Οι μάχες στο Αφγανιστάν κλιμακώθηκαν ήδη πριν αρχίσει η άνοιξη, όταν καταγράφεται συνήθως έξαρσή τους, καθώς και οι δύο πλευρές μοιάζουν να επιδιώκουν να κερδίσουν όσο περισσότερο έδαφος γίνεται ενόψει των πιθανών συνομιλιών για μια συμφωνία ειρήνης.

Οι Ταλιμπάν σκότωσαν 36 στελέχη των κυβερνητικών δυνάμεων και κατέλαβαν διάφορα σημεία ελέγχου αφότου άρχισε η έφοδός τους, το βράδυ της Τετάρτης, ανέφερε ο Ουάρις Σιρζάντ, κορυφαίο στέλεχος της αυτοδιοίκησης στην Μπάλα Μουργάμπ, αργά χθες βράδυ.

Οι μάχες συνεχίζονται, πρόσθεσε.

Πάνω από 30 μέλη των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν επίσης, δήλωσε ο Τζαμσίντ Σαχαμπί, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Μπαντγίς.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, τον Κάρι Γιούσουφ Αχμάντι, οι ισλαμιστές μαχητές επιτέθηκαν από τέσσερις κατευθύνσεις και κατέλαβαν πέντε σημεία ελέγχου.

Το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν ανέφερε μέσω Twitter ότι οι δυνάμεις του επέλεξαν να προχωρήσουν σε «τακτική υποχώρηση» για να αποτραπεί ο κίνδυνος να υπάρξουν απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, έγιναν πολλά αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των Ταλιμπάν.

Οι μάχες στη Μπαντγίς είναι εξαιρετικά σφοδρές, όπως και στις επαρχίες Κουντούζ (βόρεια) και Χελμάντ (νότια) τις τελευταίες εβδομάδες.

Έχουν επίσης κλιμακωθεί οι μάχες μεταξύ των οργανώσεων των ανταρτών.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή του χθες Πέμπτη ότι επιθέσεις τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους εναντίον θέσεων των Ταλιμπάν την 23η Μαρτίου είχαν αποτέλεσμα να εκτοπιστούν 21.000 άνθρωποι στις επαρχίες Κουνάρ και Νανγκαρχάρ.

Ο πιο πρόσφατος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγουν ο απεσταλμένος των ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα, με αμφότερες τις πλευρές να κάνουν λόγο για πρόοδο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM
Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά–ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά - ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή, διαμορφώνοντας τη ζωή της ίδιας και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς εγκαθίστανται σε νέο σπίτι και αναλαμβάνουν πιο κεντρικό ρόλο στη βασιλική οικογένεια
THE LIFO TEAM