Έκτακτη δήλωση Μέι - Ζητάει παράταση για το Brexit

Έκτακτη δήλωση Μέι - Ζητάει παράταση για το Brexit Facebook Twitter
0

Η Τερέζα Μέι ζήτησε εκτάκτως απόψε νέα αναβολή στο Brexit και καλεί την αντιπολίτευση να βρουν μαζί μια λύση καθώς η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με δραματικό αδιέξοδο στο εσωτερικό της.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια νέα παράταση της διαπραγματευτικής περιόδου για το Brexit, τονίζοντας ότι είναι πρόθυμη να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ώστε να βρουν από κοινού μια λύση στο αδιέξοδο.

«Επομένως, θα χρειαστούμε μια περαιτέρω παράταση του Άρθρου 50 (σ.σ. της διαδικασίας αποχώρησης), που θα είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη και θα λήξει όταν περάσουμε μια συμφωνία. Και πρέπει να είμαστε σαφείς γιατί ζητείται αυτή η παράταση, για να διασφαλίσουμε ότι θα αποχωρήσουμε εγκαίρως και ομαλά», ανέφερε στην ομιλία της που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, από το γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Σήμερα αναλαμβάνω δράση για να λήξει το αδιέξοδο. Προσφέρω να συζητήσουμε με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο στο οποίο θα εμμείνουμε και οι δύο για να διασφαλίσουμε ότι θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα το κάνουμε με μια συμφωνία», πρόσθεσε.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε ότι «μολονότι δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στο τέλος, ας κάνουμε υπομονή».

Στην ομιλία της, η Μέι είπε επίσης ότι αν δεν καταλήξει σε μια κοινή προσέγγιση με τον Κόρμπιν, τότε η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων προς ψήφιση μια σειρά επιλογών για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση που θα λάβει η Βουλή.

Η Μέι επέμεινε επίσης ότι «η καλύτερη λύση» είναι η έξοδος με συμφωνία. Και τόνισε ότι οποιοδήποτε σχέδιο συμφωνηθεί με τους Εργατικούς, θα πρέπει να είναι συμβατό με την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης για την οποία οι Βρυξέλλες έχουν πει κατ' επανάληψη ότι δεν θα την επαναδιαπραγματευτούν.

«Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι η μελλοντική σχέση μας με την ΕΕ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το νομοθετικό έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Μαΐου, ώστε να μην υποχρεωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές που ξεκινούν την επόμενη ημέρα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM