Δικαστήριο σταμάτησε τα σχέδια του Τραμπ για γεωτρήσεις στην Αρκτική

Δικαστήριο σταμάτησε τα σχέδια του Τραμπ για γεωτρήσεις στην Αρκτική Facebook Twitter
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να απελευθερώσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια εκτάρια προστατευόμενων περιοχών στην Αρκτική για γεωτρήσεις με στόχο την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως δικαστήριο στην Αλάσκα απαγόρευσε προς το παρόν το σχέδιό του.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το σχέδιο του Τραμπ είναι παράνομο, γράφουν η Washington Post και οι New York Times. Αυτήν την εβδομάδα άλλα δύο έργα του Προέδρου εχουν απορριφθεί στα δικαστήρια: μια συμφωνία ανταλλαγής γης, η οποία θα επέτρεπε τη διάνοιξη δρόμου μέσα από ένα καταφύγιο άγριων ζώων στην Αλάσκα, και δύο γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στο δυτικο Κολοράντο.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο τον Ιανουάριο, το οποίο προέβλεπε θα μπορούσαν να γίνουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε προστατευόμενες περιοχές του Ατλαντικού και της Αρκτικής. Ήταν η πιο εκτεταμένη πρόταση για υπεράκτιες γεωτρήσεις εδώ και δεκαετίες. Μια συμμαχία 60 περιβαλλοντικών ομάδων προειδοποίησε σε κοινή δήλωση ότι το σχέδιο θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τις αμερικανικές ακτές.

Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος ενέκρινε το σχέδιο με διάταγμα στις 18 Μαρτίου. Σύμφωνα με αυτό, σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια στρέμματα μιας περιοχής που είχε προστατευθεί προηγουμένως με απόφαση του τέως Προέδρου Μπ. Ομπάμα, θα δίνονταν για γεωτρήσεις. Το δικαστήριο στην Αλάσκα αποφάσισε όμως ότι το διάταγμα του Ομπάμα είναι σε ισχύ μέχρι να το ανακαλέσει το Κογκρέσο. Ο Τράμπ μπορεί φυσικά να ανατρέψει την δικαστική απόφαση στο Ανωτάτο Δικαστήριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται τον «βαθύ σεβασμό» του για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM