Στον γερμανό συνθέτη Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ  που γεννήθηκε σαν σήμερα αφιερώνει η Google το σημερινό doodle.

 

Το σημερινό Doodle είναι ακόμη πιο ξεχωριστό καθώς είναι το πρώτο στην ιστορία της Google που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη.

 

 

Φτιαγμένο με τη βοήθεια της Google Magenta και της Google PAIR, το doodle για τον Μπαχ αποτελεί μια διαδραστική εμπειρία που ενθαρρύνει τους χρήστες να συνθέσουν μια μελωδία της επιλογής τους.

 

Με το πάτημα ενός πλήκτρου, το Doodle χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να εναρμονίσει την πρωτότυπη μελωδία που συνθέσατε με το στιλ μουσικής του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

 

Δείτε σε βίντεο πώς δημιουργήθηκε το doodle για τον Μπαχ

 

 

 

Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (Johann Sebastian Bach), γεννημένος στο Άϊζεναχ, στις 21 Μαρτίου του 1685, υπήρξε αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος συνθέτης αυτής της περιόδου.

 

Πάνω από 1000 έργα του έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας και ενσωματώνουν όλα τα χαρακτηριστικά του στυλ Μπαρόκ, το οποίο και απογειώνουν στην τελειότητα.

 

 

 

Παρόλο που δεν εισάγει κάποια νέα μουσική φόρμα, εμπλουτίζει το γερμανικό μουσικό στιλ της εποχής με μια δυνατή και εντυπωσιακή αντιστικτική τεχνική, έναν φαινομενικά αβίαστο έλεγχο της αρμονικής και μοτιβικής οργάνωσης, και την προσαρμογή ρυθμών και ύφους από άλλες χώρες, ιδιαίτερα από την Ιταλία και τη Γαλλία. Η μουσική του χαρακτηρίζεται από τεχνική αρτιότητα, αρτιστικό υπόβαθρο και, κυρίως, υψηλή πνευματικότητα.

 

Οι πηγές για τη ζωή και το έργο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, εξαιρουμένων των καθαρά μουσικών κειμένων, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στην πρώτη ανήκουν εκείνες που είναι σύγχρονες με τον συνθέτη και προέρχονται είτε από τα αρχεία των πόλεων στις οποίες έζησε, είτε από διάφορες επιστολές, καταστατικά, επαγγελματικά συμβόλαια, φορολογικές αποδείξεις κ.ο.κ., από τις οποίες αντλούνται τυπικές -αν και χρησιμότατες- πληροφορίες για τον βίο του.

 

Στη δεύτερη και σημαντικότερη κατηγορία, ανήκουν πραγματείες, κατά κανόνα μεταθανάτιες, που εκδόθηκαν σε διάφορες περιόδους μετά το 1750. Μέχρι και σήμερα ανακαλύπτονται νέα στοιχεία για τον Μπαχ, που θεωρούνταν χαμένα, μέσω της συνεχούς αναζήτησης στα αρχεία και τις μουσικές βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο.

 

Η επίδραση που άσκησε ο Μπαχ μέσω του έργου του είναι καταλυτική. Όλοι σχεδόν οι μεγάλοι μουσουργοί που έζησαν μετά από αυτόν -ιδιαίτερα εκείνοι του 20ου αιώνα-, επηρεάστηκαν είτε άμεσα (αναρίθμητες μεταγραφές ή διασκευές των έργων του), είτε έμμεσα (νέα έργα βασισμένα πάνω στο ύφος του), μη εξαιρουμένης της μεγάλης εκπαιδευτικής αξίας που τους έχει αποδοθεί. Από τον Μέντελσον μέχρι τον Μάλερ, από τον Βάγκνερ μέχρι τον Βίλλα-Λόμπος, από τον Στραβίνσκι μέχρι τον Σοστακόβιτς, από τον Βέμπερν μέχρι τον Σνίτκε, από τον Μπουζόνι μέχρι τον Κάγκελ. Μετά το θάνατό του, 28 Ιουλίου του 1750, γράφτηκαν περισσότερα από 300 έργα με πηγή κάποιο ή κάποια έργα του Μπαχ.