Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Μισέλ Μπαρνιέ στο αίτημα της Τερέζα Μέι για παράταση στην ημερομηνία του Brexit.

 

Σήμερα, εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως η Μέι θα στείλει επιστολή στον Ντόναλντ Τουσκ με την οποία θα ζητάει αναβολή στο Brexit, χωρίς να διευκρινίσει το χρονικό διάστημα που θα ζητήσει.

 

Η προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι σήμερα η 29η Μαρτίου. 

 

Ο Μπαρνιε, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, τόνισε πως οι ηγέτες της Ε.Ε. θα χρειαστούν «ένα στέρεο σχέδιο από τη Ηνωμένο Βασίλειο για να πάρουν μια τέτοια απόφαση».

 

Όπως είπε, θα πρέπει να διευκρινιστεί αν η παράταση αυξάνει τις πιθανότητες για την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης. «Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε πως στο τέλος της περιόδου παράτασης δε θα είμαστε στην ίδια κατάσταση που είμαστε και σήμερα», διερωτήθηκε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

 

«Το να δώσουμε παράταση στην αβεβαιότητα χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο θα προκαλέσει επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις στην Ε.Ε και πιθανόν θα έχει και πολιτικό κόστος για την Ένωση», πρόσθεσε. 

 

Ο Μπαρνιέ κατέληξε πως η συμβουλή του είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες της για το σενάριο του no deal Brexit, δηλαδή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία.