Το ΝΑΤΟ κάλεσε την Γερμανία να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες

Το ΝΑΤΟ κάλεσε την Γερμανία να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε σήμερα την Γερμανία να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες που παρέμειναν αμετάβλητες το 2018.

«Περιμένω από όλους του συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για τις αμυντικές δαπάνες των μελών της Συμμαχίας.

Όλοι οι σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους έως το 2024, αλλά η Γερμανία χρονοτριβεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταγγέλλει αυτό που θεωρεί κακή πρόθεση και, στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο του 2018 κατηγόρησε τη Γερμανία ότι πληρώνει δισεκατομμύρια για την αγορά αερίου και πετρελαίου στη Ρωσία αντί να συνεισφέρει στις αμυντικές δαπάνες.

Η Γερμανία προέβλεψε να αφιερώσει το 1,5% του ΑΕΠ της στις στρατιωτικές δαπάνες το 2025, οι οποίες όμως έμειναν αμετάβλητες στο 1,23% του ΑΕΠ το 2017 και το 2018, αποκαλύπτει έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τρεις εβδομάδες πριν από την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου στην Ουάσινγκτον για την 70η επέτειο της Συμμαχίας.

«Περιμένω περισσότερα. Περιμένω και άλλες αυξήσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ εμμένοντας στη δέσμευση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα κατά 80% μεταξύ 2014 και 2024.

Ωστόσο σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, ο υπουργός Οικονομικών 'Ολαφ Σλοτς θέλει να αποδεσμεύσει 44,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα για το 2020, δηλαδή 2,5 δισεκ. ευρώ λιγότερα από τα προβλεπόμενα.

«Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν η Γερμανία να μην επιτύχει τον στόχο για το 2024», εκτιμά ο Ουλρίκε Φράνκε, αναλυτής του European Council on Foreign Relations.

Οι περιορισμοί για τις στρατιωτικές δαπάνες διχάζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία.

«Οι οικονομίες στον προϋπολογισμό για την άμυνα είναι απαράδεκτες», είπε ο εκπρόσωπος του συντηρητικού κόμματος CDU για την άμυνα, Χένινγκ 'Οτε, τον οποίο επικαλείται το Focus Online.

Αλλά η πίεση που ασκείται από τον Αμερικανό πρόεδρο επικρίνεται στη Γερμανία.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη ενώπιον των φορολογουμένων. Δεν υποκύπτει στις απαιτήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Αλεξάντερ Νόι  εκ μέρους της Die Linke. 

Επτά από τις 29 χώρες του ΝΑΤΟ έφθασαν ή ξεπέρασαν το όριο του 2% το 2018: Οι ΗΠΑ (3,39%), η Ελλάδα (2,22%), η Βρετανία (2,15%), η Εσθονία (2,07%), η Πολωνία (2,05%), η Λετονία 2,03% και η Λιθουανία 2%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters/dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Οι δικηγόροι της αναφέρουν ότι είχε δεχτεί πρόταση αμοιβής 10.000 δολαρίων για να χορέψει σε ιδιωτικό πάρτι στην κατοικία του Έπσταϊν - Της είπε ότι θα πληρωνόταν επιπλέον και την πίεσαν να εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις μαζί τους
THE LIFO TEAM