Οι Βρυξέλλες κατήγγειλαν το Ιράν για τη φυλάκιση της βραβευμένης δικηγόρου Νασρίν Σοτουντέχ

Οι Βρυξέλλες κατήγγειλαν το Ιράν για τη φυλάκιση της βραβευμένης δικηγόρου Νασρίν Σοτουντέχ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε σήμερα την καταδίκη της Ιρανής δικηγόρου και υπέρμαχου των ανθρώπινων δικαιωμάτων Νασρίν Σοτουντέχ.

Η Σοτουντέχ καταδικάστηκε σε «τουλάχιστον επτά χρόνια φυλακή» και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να «επανεξεταστεί αμέσως» η ποινή της.

Η καταδίκη της Νασρίν Σοτουντέχ είναι μια «ανησυχητική εξέλιξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η κα Σοτουντέχ, η οποία τιμήθηκε το 2012 με το Βραβείο Ζαχάροφ, καταδικάσθηκε στο τέλος μιας δίκης που διεξήχθη ερήμην της και κατά την οποία σημειώθηκε και αριθμός άλλων παραβιάσεων του δικαιώματος σε μια τακτική διαδικασία», προσθέτει η εκπρόσωπος.

«Η ΕΕ αναμένει να επενεξεταστεί αμέσως η καταδίκη της, καθώς και η καταδίκη του συζύγου της, του Ρεζά Χαντάν, ο οποίος καταδικάσθηκε τον Ιανουάριο 2019 σε κάθειρξη έξι ετών», επιμένει η εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει επίσης από το Ιράν να προστατεύσει το δικαίωμα του κ. Χαντάν και της κας Σοτουντέχ να ασκήσουν έφεση κατά της καταδίκης τους», προσθέτει.

Η ΕΕ υπενθύμισε στην Τεχεράνη πως «το δικαίωμα να διαδηλώνει κάποιος ειρηνικά, καθώς και το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του με μη βίαιο τρόπο, αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους του διεθνούς Συμφώνου που αφορά τα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα του πολίτη και στο οποίο συμμετέχει το Ιράν».

Διάσημη αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Σοτουντέχ είναι φυλακισμένη στην Τεχεράνη.

«Η Νασρίν Σοτουντέχ καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για συνωμοσία κατά του συστήματος και σε φυλάκιση δύο ετών για εξύβριση του (ανώτατου) ηγέτη Αλί Χαμενεΐ», δήλωσε ο δικαστής Μοχαμάντ Μογισέχ, σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM