Οι Βρυξέλλες κατήγγειλαν το Ιράν για τη φυλάκιση της βραβευμένης δικηγόρου Νασρίν Σοτουντέχ

Οι Βρυξέλλες κατήγγειλαν το Ιράν για τη φυλάκιση της βραβευμένης δικηγόρου Νασρίν Σοτουντέχ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε σήμερα την καταδίκη της Ιρανής δικηγόρου και υπέρμαχου των ανθρώπινων δικαιωμάτων Νασρίν Σοτουντέχ.

Η Σοτουντέχ καταδικάστηκε σε «τουλάχιστον επτά χρόνια φυλακή» και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να «επανεξεταστεί αμέσως» η ποινή της.

Η καταδίκη της Νασρίν Σοτουντέχ είναι μια «ανησυχητική εξέλιξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η κα Σοτουντέχ, η οποία τιμήθηκε το 2012 με το Βραβείο Ζαχάροφ, καταδικάσθηκε στο τέλος μιας δίκης που διεξήχθη ερήμην της και κατά την οποία σημειώθηκε και αριθμός άλλων παραβιάσεων του δικαιώματος σε μια τακτική διαδικασία», προσθέτει η εκπρόσωπος.

«Η ΕΕ αναμένει να επενεξεταστεί αμέσως η καταδίκη της, καθώς και η καταδίκη του συζύγου της, του Ρεζά Χαντάν, ο οποίος καταδικάσθηκε τον Ιανουάριο 2019 σε κάθειρξη έξι ετών», επιμένει η εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει επίσης από το Ιράν να προστατεύσει το δικαίωμα του κ. Χαντάν και της κας Σοτουντέχ να ασκήσουν έφεση κατά της καταδίκης τους», προσθέτει.

Η ΕΕ υπενθύμισε στην Τεχεράνη πως «το δικαίωμα να διαδηλώνει κάποιος ειρηνικά, καθώς και το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του με μη βίαιο τρόπο, αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους του διεθνούς Συμφώνου που αφορά τα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα του πολίτη και στο οποίο συμμετέχει το Ιράν».

Διάσημη αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Σοτουντέχ είναι φυλακισμένη στην Τεχεράνη.

«Η Νασρίν Σοτουντέχ καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για συνωμοσία κατά του συστήματος και σε φυλάκιση δύο ετών για εξύβριση του (ανώτατου) ηγέτη Αλί Χαμενεΐ», δήλωσε ο δικαστής Μοχαμάντ Μογισέχ, σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM