Οι Βρυξέλλες κατήγγειλαν το Ιράν για τη φυλάκιση της βραβευμένης δικηγόρου Νασρίν Σοτουντέχ

Οι Βρυξέλλες κατήγγειλαν το Ιράν για τη φυλάκιση της βραβευμένης δικηγόρου Νασρίν Σοτουντέχ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε σήμερα την καταδίκη της Ιρανής δικηγόρου και υπέρμαχου των ανθρώπινων δικαιωμάτων Νασρίν Σοτουντέχ.

Η Σοτουντέχ καταδικάστηκε σε «τουλάχιστον επτά χρόνια φυλακή» και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να «επανεξεταστεί αμέσως» η ποινή της.

Η καταδίκη της Νασρίν Σοτουντέχ είναι μια «ανησυχητική εξέλιξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η κα Σοτουντέχ, η οποία τιμήθηκε το 2012 με το Βραβείο Ζαχάροφ, καταδικάσθηκε στο τέλος μιας δίκης που διεξήχθη ερήμην της και κατά την οποία σημειώθηκε και αριθμός άλλων παραβιάσεων του δικαιώματος σε μια τακτική διαδικασία», προσθέτει η εκπρόσωπος.

«Η ΕΕ αναμένει να επενεξεταστεί αμέσως η καταδίκη της, καθώς και η καταδίκη του συζύγου της, του Ρεζά Χαντάν, ο οποίος καταδικάσθηκε τον Ιανουάριο 2019 σε κάθειρξη έξι ετών», επιμένει η εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει επίσης από το Ιράν να προστατεύσει το δικαίωμα του κ. Χαντάν και της κας Σοτουντέχ να ασκήσουν έφεση κατά της καταδίκης τους», προσθέτει.

Η ΕΕ υπενθύμισε στην Τεχεράνη πως «το δικαίωμα να διαδηλώνει κάποιος ειρηνικά, καθώς και το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του με μη βίαιο τρόπο, αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους του διεθνούς Συμφώνου που αφορά τα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα του πολίτη και στο οποίο συμμετέχει το Ιράν».

Διάσημη αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Σοτουντέχ είναι φυλακισμένη στην Τεχεράνη.

«Η Νασρίν Σοτουντέχ καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για συνωμοσία κατά του συστήματος και σε φυλάκιση δύο ετών για εξύβριση του (ανώτατου) ηγέτη Αλί Χαμενεΐ», δήλωσε ο δικαστής Μοχαμάντ Μογισέχ, σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Απογοητευμένη η οικογένεια της Τζιουφρέ – Οι Αρχές δεν ερευνούν τους ισχυρισμούς εναντίον του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Απογοητευμένη η οικογένεια της Τζιουφρέ – Οι Αρχές δεν ερευνούν τους ισχυρισμούς εναντίον του

Οι συγγενείς της Βιρτζίνια Τζιούφρε δηλώνουν έκπληκτοι που οι βρετανικές Αρχές προχώρησαν σε αυτή την απόφαση λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν
THE LIFO TEAM