LIVE!

Ιράν: Δικηγόρος καταδικάστηκε σε 38 χρόνια κάθειρξη και 148 μαστιγώσεις

Ιράν: Δικηγόρος καταδικάστηκε σε 38 χρόνια κάθειρξη και 148 μαστιγώσεις Facebook Twitter
0

Η Ιρανή δικηγόρος, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νασρίν Σοτουντέχ καταδικάστηκε σε 38 χρόνια κάθειρξη και 148 μαστιγώσεις, ανέφερε ο σύζυγός της Ρεζά Χαντάν στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να αναφέρει τις κατηγορίες εναντίον της.

Ωστόσο το ιρανικό πρακτορείο Isna μετέδωσε ότι η Σοτουντέχ καταδικάστηκε σε «πέντε χρόνια φυλάκιση για συνομωσία κατά του συστήματος και δύο χρόνια επειδή προσέβαλε τον ανώτατο ηγέτη» του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.

Η Σοτουντέχ, η οποία συνελήφθη τον Ιούνιο του 2018, έχει εκτίσει στο παρελθόν τη μισή από μια εξαετή ποινή κάθειρξης που της είχε επιβληθεί το 2010 για διασπορά προπαγάνδας και συνομωσία κατά της ασφάλειας του κράτους επειδή υπερασπίστηκε ακτιβιστές της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του 2009 εναντίον του τότε προέδρου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ. Αφέθηκε ελεύθερη το 2013.

Ιράν: Δικηγόρος καταδικάστηκε σε 38 χρόνια κάθειρξη και 148 μαστιγώσεις Facebook Twitter

Στο μήνυμά του στο Facebook ο Χαντάν αναφέρει ότι η σύζυγός του «καταδικάστηκε σε 38 χρόνια κάθειρξη και 148 μαστιγώσεις. Πέντε χρόνια για την πρώτη υπόθεση και 33 χρόνια και 148 μαστιγώσεις για τη δεύτερη», χωρίς όμως να διευκρινίσει ποια είναι η πρώτη υπόθεση και ποια η δεύτερη.

Πέρυσι η Σοτουντέχ εκπροσώπησε κάποιες γυναίκες που αφαίρεσαν το χιτζάμπ τους δημοσίως για να διαμαρτυρηθούν κατά των αυστηρών ενδυματολογικών κανόνων που ισχύουν στο Ιράν για τις γυναίκες, σύμφωνα με το Κέντρων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν έντονα τη νέα καταδίκη της Σοτουντέχ, η οποία έχει τιμηθεί και με το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η Νασρίν Σοτουντέχ έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στο να μιλά κατά της θανατικής ποινής. Είναι απολύτως εξοργιστικό ότι οι αρχές του Ιράν την τιμωρούν για το έργο της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επεσήμανε ο Φίλιπ Λούθερ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή οδηγεί διεθνείς ομίλους πολυτελείας και μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου σε προσωρινό κλείσιμο καταστημάτων και αναστολή δραστηριοτήτων στον Κόλπο.
THE LIFO TEAM
«Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Διεθνή / «Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Ο Shia LaBeouf μίλησε σε συνέντευξή του στον Andrew Callaghan για την πρώτη του σύλληψη στη Νέα Ορλεάνη, δηλώνοντας «αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι», λίγο πριν συλληφθεί ξανά κατά τη διάρκεια του Mardi Gras. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα social media και επανέφεραν στο προσκήνιο το ταραχώδες δημόσιο προφίλ του ηθοποιού.
THE LIFO TEAM
«Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Διεθνή / «Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Ιρανοί σκηνοθέτες και δημιουργοί της διασποράς τοποθετούνται δημόσια μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας για «το τέλος ενός 47χρονου εφιάλτη», αλλά και για την αβεβαιότητα που ακολουθεί. Δηλώσεις, ανοιχτές επιστολές και αναρτήσεις στα social media φωτίζουν τη σύνθετη στάση της ιρανικής πολιτισμικής κοινότητας απέναντι στις εξελίξεις.
THE LIFO TEAM
Chet Hanks: «Free me» από την Κολομβία – Μπλόκο επιστροφής λόγω διαβατηρίου

Διεθνή / Ο Chet Hanks και το ελληνικό διαβατήριο που τον κράτησε στη Μεντεγίν

Ο Chet Hanks δήλωσε μέσω Instagram ότι παραμένει στην Κολομβία λόγω προβλήματος με το διαβατήριό του. Ο 35χρονος ηθοποιός και ράπερ, γιος του Tom Hanks και της Rita Wilson, εξήγησε ότι ταξίδευε με το ελληνικό του διαβατήριο και δεν είχε μαζί του το αμερικανικό, γεγονός που δυσκολεύει την επιστροφή του στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΒΑΣΗ RAF

Διεθνή / Κύπρος: Από τον Λίβανο εκτοξεύθηκαν τα drones που έπληξαν τη βάση Ακρωτηρίου – Πιθανή εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι κυπριακές αρχές ανέφεραν ότι το πρωί της Δευτέρας αναχαιτίστηκαν ακόμη δύο drones που κινήθηκαν προς την κατεύθυνση των βρετανικών βάσεων
THE LIFO TEAM