Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυναν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για την ενδεχόμενη αγορά ρωσικών S-400. 

 

Η Τουρκία κινδυνεύει με «σοβαρές συνέπειες», εάν προχωρήσει, όπως έχει προγραμματίσει, στην αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, προειδοποίησε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, ο Τσαρλς Σάμερς.

 

«Εάν η Τουρκία πάρει τους S-400, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μας, τις στρατιωτικές σχέσεις μας» απάντησε ο Σάμερς, ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Πεντάγωνο, σχετικά με την πρόθεση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα.

 

«Δεν θα μπορούν να έχουν τα F-35 και τους (πυραύλους) Πάτριοτ» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

 

Η Τουρκία «δεν θα υποχωρήσει ποτέ» από τη συμφωνία εξαγοράς του πυραυλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 με τη Ρωσία, είχε διαμηνύσει πριν δύο μέρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι η Άγκυρα ενδέχεται να εξετάσει στη συνέχεια και την αγορά εξελιγμένων συστημάτων S-500.

 

«Καταλήξαμε στο ζήτημα των S-400, υπογράψαμε μια συμφωνία με τους Ρώσους και θα ξεκινήσουμε τη συμπαραγωγή. Αργότερα ίσως συνεργαστούμε στους S-500», την νέα γενιά συστημάτων, είχε αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Anadolu