Βέλγιο: Τα «παιδιά του ΙΚ» είναι ευπρόσδεκτα αλλά οι μητέρες θα μείνουν στη Συρία

Βέλγιο: Τα «παιδιά του ΙΚ» είναι ευπρόσδεκτα αλλά οι μητέρες θα μείνουν στη Συρία Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Δικαστήριο του Βελγίου έδωσε το «πράσινο φως» για τον διαχωρισμό των λεγόμενων νυφών και μητέρων του Ισλαμικού Κράτους από τα τα ανήλικα παιδιά τους, επιτρέποντας μόνο στα παιδιά την επιστροφή στις Βρυξέλλες. 

Όλα ξεκίνησαν πέρυσι, όταν ένας δικαστής αποφάσισε πως το Βέλγιο ήταν υποχρεωμένο να επιτρέψει την επανείσοδο σε δύο γυναίκες που είχαν ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος. Το σκεπτικό ήταν πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να επαναπατριστούν έξι ανήλικα παιδιά από τη Συρία, καθώς θα ήταν παραβίαση των δικαιωμάτων τους να τα χωρίσουν από τις μητέρες τους. 

Η απόφαση αφορούσε στην 26χρονη Τατιάνα Γουίλαντ και στην 25χρονη Μπούκρα Αμπουαλάλ που καταδικάστηκαν ερήμην τους σε 5 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος. Για την ώρα οι δύο γυναίκες είναι υπό κράτηση από κουρδικές δυνάμεις, στον καταυλισμό αλ-Χολ, στη Βόρεια Συρία. 

Η κυβέρνηση των Βρυξελλών εναντιώθηκε στην απόφαση επαναπατρισμού των δύο γυναικών και, χθες, το εφετείο αποφάσισε πως το κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να επιτρέψει την είσοδο στις δύο καταδικασμένες γυναίκες. 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ωστόσο, διαβεβαίωσε πως θα αναζητήσει φόρμουλα ώστε να επιστρέψουν στο Βέλγιο τα ανήλικα παιδιά κάτω των 10 ετών και, για τα υπόλοιπα, η κάθε περίπτωση θα εξεταστεί χωριστά ενόσω βρίσκονται ακόμα στο πλευρό των μητέρων τους στη Συρία. 

«Η βελγική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την επιστροφή των παιδιών. Τα παιδιά δεν πρέπει να τιμωρούνται για τις πράξεις των γονιών τους», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κόεν Τζινς. 

Όπως μεταδίδει ο Independent, τόσο η Γουίλαντ και η Αμπουαλάλ φέρονται να έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους για την επιστροφή των παιδιών τους στο Βέλγιο και δηλώνουν μετανιωμένες που υποστήριξαν το Ισλαμικό Κράτος. 

Από το 2014 μέχρι σήμερα, χιλιάδες άνδρες και γυναίκες έχουν αφήσει την Ευρώπη για να υποστηρίξουν τους τζιχαντιστές.

Πριν πέντε χρόνια, το Ισλαμικό Κράτος είχε υπό τον έλεγχό του αναρίθμητες περιοχές που εκτείνονταν σε δύο χώρες και καλούσε τους φανατικούς υποστηρικτές τους να ενταχθούν στις γραμμές του αλλά, τους τελευταίους μήνες, οι ελάχιστες δυνάμεις του έχουν περιοριστεί σε έναν μικρό θύλακα στη Συρία. 

Εκτιμάται πως πλέον έχουν απομείνει μόλις μερικές εκατοντάδες μαχητές του ΙΚ ζωντανοί, την ίδια ώρα που περίπου 800 εμπλεκόμενοι Ευρωπαίοι βρίσκονται υπό κράτηση στη βόρεια Συρία.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνούνται σθεναρά τον επαναπατρισμό των μετανιωμένων (και μη) μαχητών του Ισλαμικού Κράτους για λόγους ασφαλείας. 

Με πληροφορίες από Independent

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM