ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί θέλουν να ανατρέψουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με νομοσχέδιο

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί θέλουν να ανατρέψουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με νομοσχέδιο Facebook Twitter
EPA
0

Νομοθετική πρόταση κατέθεσαν την Παρασκευή οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων με στόχο την ανατροπή την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ.


Σύμφωνα με αυτή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στοχεύει να πιέσει για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, κάτι που έχει οδηγήσει σε μια σκληρή πολιτικο-δικαστική μάχη.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να στηρίζει την ψευδή δήλωση του προέδρου ότι υπάρχει κρίση στα σύνορα», είπε η Νάνσι Πελόζι, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής, ανακοινώνοντας ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την πρόταση αυτή την επόμενη Τρίτη.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ελέγχει τη Βουλή και η πρόταση αναμένεται ότι θα υπερψηφιστεί. Τη νομοθετική προσπάθεια στηρίζει και ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής.

Στη συνέχεια ωστόσο, θα πρέπει να ψηφιστεί και από τη Γερουσία, όπου η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, αφού εκεί πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, έχοντας 53 έδρες σε σύνολο 100.

Αρκετά μέλη του κόμματος όμως έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» από τον Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο και παρακάμπτει τις εξουσίες του Κογκρέσου.

Η μετριοπαθής Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλις έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπερψηφίσει την πρόταση.

Αν τελικά βρεθούν οι ψήφοι και περάσει η πρόταση και από τη Γερουσία, ο Τραμπ θα μπορούσε να ασκήσει βέτο.

«Η ενέργεια του προέδρου είναι παράνομη και παραβιάζει το Σύνταγμά μας και επομένως και τη δημοκρατία μας» δήλωσε η Πελόζι νωρίτερα σήμερα, σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να στηρίξουν την πρόταση, σημειώνοντας ότι «ο πρόεδρος δεν είναι υπεράνω των νόμων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αεροδρόμιο Χίθροου: Ένα παιδί ανάμεσα στα άτομα που δέχτηκαν επίθεση με σπρέι - Τι συνέβη

Διεθνή / Χίθροου: Ένα παιδί ανάμεσα στα άτομα που τραυματίστηκαν εν μέσω επίθεσης με σπρέι - Τι συνέβη

Σύμφωνα με την Μητροπολιτική Αστυνομία τέσσερις άνδρες προσπάθησαν να αρπάξουν τη βαλίτσα μίας γυναίκας μέσα στον ανελκυστήρα χώρου στάθμευσης του αεροδρομίου
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM