ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί θέλουν να ανατρέψουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με νομοσχέδιο

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί θέλουν να ανατρέψουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με νομοσχέδιο Facebook Twitter
EPA
0

Νομοθετική πρόταση κατέθεσαν την Παρασκευή οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων με στόχο την ανατροπή την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ.


Σύμφωνα με αυτή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στοχεύει να πιέσει για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, κάτι που έχει οδηγήσει σε μια σκληρή πολιτικο-δικαστική μάχη.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να στηρίζει την ψευδή δήλωση του προέδρου ότι υπάρχει κρίση στα σύνορα», είπε η Νάνσι Πελόζι, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής, ανακοινώνοντας ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την πρόταση αυτή την επόμενη Τρίτη.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ελέγχει τη Βουλή και η πρόταση αναμένεται ότι θα υπερψηφιστεί. Τη νομοθετική προσπάθεια στηρίζει και ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής.

Στη συνέχεια ωστόσο, θα πρέπει να ψηφιστεί και από τη Γερουσία, όπου η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, αφού εκεί πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, έχοντας 53 έδρες σε σύνολο 100.

Αρκετά μέλη του κόμματος όμως έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» από τον Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο και παρακάμπτει τις εξουσίες του Κογκρέσου.

Η μετριοπαθής Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλις έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπερψηφίσει την πρόταση.

Αν τελικά βρεθούν οι ψήφοι και περάσει η πρόταση και από τη Γερουσία, ο Τραμπ θα μπορούσε να ασκήσει βέτο.

«Η ενέργεια του προέδρου είναι παράνομη και παραβιάζει το Σύνταγμά μας και επομένως και τη δημοκρατία μας» δήλωσε η Πελόζι νωρίτερα σήμερα, σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να στηρίξουν την πρόταση, σημειώνοντας ότι «ο πρόεδρος δεν είναι υπεράνω των νόμων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM