Σεισμός

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί θέλουν να ανατρέψουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με νομοσχέδιο

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί θέλουν να ανατρέψουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με νομοσχέδιο Facebook Twitter
EPA
0

Νομοθετική πρόταση κατέθεσαν την Παρασκευή οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων με στόχο την ανατροπή την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ.


Σύμφωνα με αυτή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στοχεύει να πιέσει για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, κάτι που έχει οδηγήσει σε μια σκληρή πολιτικο-δικαστική μάχη.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να στηρίζει την ψευδή δήλωση του προέδρου ότι υπάρχει κρίση στα σύνορα», είπε η Νάνσι Πελόζι, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής, ανακοινώνοντας ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την πρόταση αυτή την επόμενη Τρίτη.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ελέγχει τη Βουλή και η πρόταση αναμένεται ότι θα υπερψηφιστεί. Τη νομοθετική προσπάθεια στηρίζει και ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής.

Στη συνέχεια ωστόσο, θα πρέπει να ψηφιστεί και από τη Γερουσία, όπου η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, αφού εκεί πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, έχοντας 53 έδρες σε σύνολο 100.

Αρκετά μέλη του κόμματος όμως έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» από τον Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο και παρακάμπτει τις εξουσίες του Κογκρέσου.

Η μετριοπαθής Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλις έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπερψηφίσει την πρόταση.

Αν τελικά βρεθούν οι ψήφοι και περάσει η πρόταση και από τη Γερουσία, ο Τραμπ θα μπορούσε να ασκήσει βέτο.

«Η ενέργεια του προέδρου είναι παράνομη και παραβιάζει το Σύνταγμά μας και επομένως και τη δημοκρατία μας» δήλωσε η Πελόζι νωρίτερα σήμερα, σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να στηρίξουν την πρόταση, σημειώνοντας ότι «ο πρόεδρος δεν είναι υπεράνω των νόμων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ