Κύπριος ΥΠΕΞ: «Δεν θα παρασυρθούμε από την Τουρκία»

Κύπριος ΥΠΕΞ: «Δεν θα παρασυρθούμε από την Τουρκία» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου,, τον Νίκο Χριστοδουλίδη, σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Σε συνέντευξη του, ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζει πως  δεν υπάρχει περίπτωση να αφεθεί η κυβέρνηση σε μια δημόσια αντιπαράθεση με την Τουρκία σε σχέση με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, καθώς είναι συνειδητή προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει μια στρατιωτική λογική στην Ανατολική Μεσόγειο και να καθιερώσει γκρίζες ζώνες.

«Εμείς σε καμιά περίπτωση δεν θα μπούμε σε μια στρατιωτική λογική σε σχέση με τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι που θέλει να κάνει η Τουρκία και επιχειρεί να μας παρασύρει σε μια τέτοια λογική. Δεν θα παρασυρθούμε», λέει ο κ. Χριστοδουλίδης στο offsite.com.cy και προσθέτει: 

«Την ίδια όμως στιγμή, τίθεται το εξαιρετικά σημαντικό για μας θέμα της ενάσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, σε σχέση με τα Ενεργειακά.

Δεν περιμένουμε να γίνουν αυτά με το Μπαρμπαρός που σε τελική ανάλυση είχαν γίνει και στο παρελθόν για να δράσουμε.

Εμείς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε συνεργασία με γειτονικά κράτη, με τις εταιρείες, με χώρες που επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα ενέργειας στην περιοχή, προβαίνουμε σε ενέργειες, έτσι ώστε να διασφαλίζουμε την αποτροπή παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ερωτώμενος για το αν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τον μηχανισμό να αποτρέψει την Τουρκία να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό των Κατεχομένων ο κ. Χριστοδουλίδης απαντά:

«Σίγουρα λειτουργούμε για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό που θέλω να επισημάνω επειδή έγινε και δημόσια κριτική, είναι ότι αν βγαίνουμε καθημερινά και να μιλούμε για το τι κάνουμε, ποιες ενέργειες κάνουμε, με ποιους συνεργαζόμαστε, σε ποιους κάνουμε διαβήματα, στο τέλος θα κάνουμε ζημιά.

Κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικό πρόσημο, γιατί θα μπαίναμε σε μια λογική δημόσιας συζήτησης - αντιπαράθεσης με την Τουρκία, η οποία έχει ως στόχο το να δημιουργήσει αμφισβήτηση και γκρίζες ζώνες στην περιοχή. Εκτός από αυτό όμως, μια τέτοια προσέγγιση από μέρους μας θα επηρέαζε αρνητικά και την αποτελεσματικότητα όλων όσων επιχειρούμε να κτίσουμε στον τομέα αυτό».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM