Κύπριος ΥΠΕΞ: «Δεν θα παρασυρθούμε από την Τουρκία»

Κύπριος ΥΠΕΞ: «Δεν θα παρασυρθούμε από την Τουρκία» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου,, τον Νίκο Χριστοδουλίδη, σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Σε συνέντευξη του, ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζει πως  δεν υπάρχει περίπτωση να αφεθεί η κυβέρνηση σε μια δημόσια αντιπαράθεση με την Τουρκία σε σχέση με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, καθώς είναι συνειδητή προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει μια στρατιωτική λογική στην Ανατολική Μεσόγειο και να καθιερώσει γκρίζες ζώνες.

«Εμείς σε καμιά περίπτωση δεν θα μπούμε σε μια στρατιωτική λογική σε σχέση με τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι που θέλει να κάνει η Τουρκία και επιχειρεί να μας παρασύρει σε μια τέτοια λογική. Δεν θα παρασυρθούμε», λέει ο κ. Χριστοδουλίδης στο offsite.com.cy και προσθέτει: 

«Την ίδια όμως στιγμή, τίθεται το εξαιρετικά σημαντικό για μας θέμα της ενάσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, σε σχέση με τα Ενεργειακά.

Δεν περιμένουμε να γίνουν αυτά με το Μπαρμπαρός που σε τελική ανάλυση είχαν γίνει και στο παρελθόν για να δράσουμε.

Εμείς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε συνεργασία με γειτονικά κράτη, με τις εταιρείες, με χώρες που επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα ενέργειας στην περιοχή, προβαίνουμε σε ενέργειες, έτσι ώστε να διασφαλίζουμε την αποτροπή παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ερωτώμενος για το αν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τον μηχανισμό να αποτρέψει την Τουρκία να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό των Κατεχομένων ο κ. Χριστοδουλίδης απαντά:

«Σίγουρα λειτουργούμε για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό που θέλω να επισημάνω επειδή έγινε και δημόσια κριτική, είναι ότι αν βγαίνουμε καθημερινά και να μιλούμε για το τι κάνουμε, ποιες ενέργειες κάνουμε, με ποιους συνεργαζόμαστε, σε ποιους κάνουμε διαβήματα, στο τέλος θα κάνουμε ζημιά.

Κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικό πρόσημο, γιατί θα μπαίναμε σε μια λογική δημόσιας συζήτησης - αντιπαράθεσης με την Τουρκία, η οποία έχει ως στόχο το να δημιουργήσει αμφισβήτηση και γκρίζες ζώνες στην περιοχή. Εκτός από αυτό όμως, μια τέτοια προσέγγιση από μέρους μας θα επηρέαζε αρνητικά και την αποτελεσματικότητα όλων όσων επιχειρούμε να κτίσουμε στον τομέα αυτό».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ, ΧΑΜΕΝΕΪ, ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Από αουτσάιντερ ανώτατος ηγέτης του Ιράν - Η άνοδος μετά από έναν «πόλεμο» διαδοχής

Μετά από έναν ακήρυκτο «πόλεμο» διαδοχής, ανέλαβε την κορυφή της εξουσίας, επιβάλλοντας την ενότητα του ιρανικού κατεστημένου, ενώ ο ίδιος παραμένει ακόμη άφαντος στο κοινό.
THE LIFO TEAM
ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΕΞΟΝΤΩΣΗ

Διεθνή / Αλί Λαριτζανί: «Τον εξοντώσαμε» διαμηνύει ο Νετανιάχου - Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την τύχη του

Προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλές ακόμη εκπλήξεις» που σχεδιάζονται, υπονοώντας ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις
THE LIFO TEAM
ΣΕΞ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΕΝΙΑ Ζ

Διεθνή / Πώς είναι για ένα νέο ζευγάρι να παλεύει με τη στυτική δυσλειτουργία;

Το 50% των ανδρών αντιμετωπίζει άγχος απόδοσης, αλλά το φαινόμενο αυτό παρατηρείται πλέον όλο και περισσότερο στους νεότερους άνδρες. Ένα ζευγάρι στα τέλη της εικοσαετίας του αποκαλύπτει πώς αυτό επηρέασε τη ζωή τους
THE LIFO TEAM