Ο Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Facebook Twitter
EPA
1

Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τα σύνορα των ΗΠΑ, σήμερα, θέλοντας να αποσπάσει δισεκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να χτίσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. 

Στο διάγγελμα του από το Ρόουζ Γκάρντεν, ο Τραμπ είπε ότι υπογράφει τη σχετική απόφαση για να προστατεύσει την χώρα του από «τη ροή ναρκωτικών, εγκληματιών και παράνομων μεταναστών, που έρχονται από τα νοτιοδυτικά σύνορα του Μεξικού», κάνοντας λόγο για «σοβαρότατη απειλή για την εθνική ασφάλεια».

«Δεν ήταν απαραίτητο να το κάνω. Ήθελα να το κάνω πιο γρήγορα», είπε στους δημοσιογράφους, με αρκετούς αναλυτές να παρατηρούν ότι, με αυτή τη δήλωση, ο Τραμπ παραδέχτηκε ουσιαστικά πως δεν υφίσταται καμία έκτακτη ανάγκη. «Όλοι ξέρουν ότι τα τείχη λειτουργούν».

Η κίνηση του Τραμπ έρχεται μετά την άρνηση του Κογκρέσου και το κυβερνητικό shutdown, «μετατρέποντας μία πολιτική διαφωνία υψηλών τόνων σε θεμελιώδη αντιπαράθεση για τη διάκριση των εξουσιών», σχολιάζουν οι New York Times.

Η επίσημη κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στον Τραμπ να αποσπάσει 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια για το τείχος, από τον ετήσιο προϋπολογισμό για τις στρατιωτικές δαπάνες, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που επικαλούνται οι New York Times. 

Παράλληλα, ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει και τα πιο συμβατικά μέσα που του εξασφαλίζει ο προεδρικός θώκος, ώστε να εξασφαλίσει επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία που προορίζονται για τα προγράμματα καταπολέμησης των καρτέλ ναρκωτικών και 600 εκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά του εθνικού θησαυροφυλακίου, που έχουν προέλθει από κατασχέσεις περιουσίας. 

Σε συνδυασμό με τα περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν εγκριθεί για τον «φράκτη» από το Κογκρέσο, η κυβέρνηση του Τραμπ θα έχει στη διάθεσή της, προκαταβολικά, περίπου 8 δισ. για νέες υποδομές και επισκευές στα ήδη υφιστάμενα σύνορα, ξεπερνώντας κατά πολύ το μπάτζετ των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που του είχε αρνηθεί, αρχικά, το Κογκρέσο. 

Καταδίκη από τους Δημοκρατικούς

«Πρόκειται ξεκάθαρα για μία υφαρπαγή της εξουσίας από έναν απογοητευμένο πρόεδρο, που βγήκε έξω από τα όρια του νόμου, στην προσπάθεια του να πάρει αυτό που απέτυχε να καταφέρει μέσα από τη συνταγματική, νομοθετική διαδικασία», τόνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους η ομιλήτρια των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Τσακ Σούμερ. 

Αμφότεροι, δεσμεύτηκαν να ανατρέψουν τη σχετική απόφαση, κάνοντας έκκληση και στους ρεπουμπλικάνους που διαφωνούν να συνασπιστούν μαζί τους. «Ο πρόεδρος δεν είναι πάνω από τον νόμο», υπογραμμίζουν. «Το Κογκρέσο δεν μπορεί να επιτρέψει στον πρόεδρο να "σκίσει" το σύνταγμα».

Οι Δημοκρατικοί σχεδιάζουν να παρουσιάσουν σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα μπλοκάρει τους ελιγμούς του Τραμπ,   που θα μπορούσε να περάσει από τη Γερουσία και τη Βουλή, αν κερδίσει τις ψήφους των έξι ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών που έχουν ήδη επικρίνει τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου. 

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να υποχρεώσει τον Τραμπ να ασκήσει το πρώτο βέτο στην προεδρική θητεία του. 

Εν τω μεταξύ, στελέχη του ρεπουμπλικανικού κόμματος εκφράζουν τον φόβο πως η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με στόχο την εφαρμογή μιας συγκεκριμένης πολιτικής, δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο αφού, με αυτόν τον τρόπο, οι μελλοντικοί πρόεδροι θα μπορούν να παρακάμπτουν το Κογκρέσο, αποδεσμεύοντας πόρους. 

 

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια