Γερμανία: Δύο Σύροι συνελήφθησαν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Γερμανία: Δύο Σύροι συνελήφθησαν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Facebook Twitter
ΕΡΑ - Φωτογραφία Αρχείου
0

Δύο Σύροι, πρώην μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, συνελήφθησαν στη Γερμανία.

Οι δύο άνδρες είναι ύποπτοι για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας την περίοδο 2011-12, και η σύλληψή τους έγινε γνωστή από την ομοσπονδιακή εισαγγελία της Καρλσρούης.

Οι δύο άνδρες, ηλικίας 56 και 42 ετών, συνελήφθησαν την Τρίτη στο Βερολίνο και το Τσβαϊμπρίκεν (Ρηνανία-Παλατινάτο), διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας έχει συλληφθεί και ένας τρίτος ύποπτος στη Γαλλία.

Οι συλληφθέντες φέρονται ότι διέπραξαν εγκλήματα σε βάρος Σύρων αντικαθεστωτικών το 2011-12, όταν εργάζονταν για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Συρίας στην περιοχή της Δαμασκού.

Ο 56χρονος Ανουάρ Α. (το επώνυμό του δεν δόθηκε στη δημοσιότητα) πιστεύεται ότι ήταν συνεργός σε βασανιστήρια κρατουμένων σε μια συριακή φυλακή.

Ο Εγιάντ Α., 42 ετών, φέρεται ότι συμμετείχε στη δολοφονία δύο ανθρώπων και στα βασανιστήρια που υπέστησαν τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.

Οι εισαγγελικές αρχές βασίζονται κυρίως στις μαρτυρίες των θυμάτων. Οι δύο Σύροι έφυγαν από τη χώρα τους το 2012 και έφτασαν στη Γερμανία όπου ζήτησαν άσυλο.

Από την έναρξη του πολέμου, τον Μάρτιο του 2011 στη Συρία, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγορήθηκε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για βασανιστήρια, βιασμούς και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα βασανιστήρια ή λόγω των άθλιων συνθηκών κράτησης στις φυλακές, απ΄όπου έχουν περάσει σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι από το 2011 και μετά.

Ο ΟΗΕ έχει κατηγορήσει πολλές φορές τις εμπόλεμες πλευρές για εγκλήματα πολέμου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το 2014 ένας πρώην φωτογράφος της συριακής στρατονομίας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα βασανιστήρια που υπέστησαν κρατούμενοι στις φυλακές μεταξύ 2011-13.

Ο άνδρας αυτός διέφυγε από τη Συρία το 2013 καταφέρνοντας να πάρει μαζί του 55.000 τέτοιες φωτογραφίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ