Οι ΗΠΑ καλούν τον στρατό της Βενεζουέλας να στηρίξει τον Γκουαϊδό

Οι ΗΠΑ καλούν τον στρατό της Βενεζουέλας να στηρίξει τον Γκουαϊδό Facebook Twitter
EPA
0

Η Ουάσιγκτον κάλεσε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να προσχωρήσουν στο στρατόπεδο του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου Χουάν Γκουαΐδό.


«Οι ΗΠΑ καλούν όλα τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων να ακολουθήσουν το παράδειγμα του πτέραρχου Γιάνες και να προστατεύσουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές, που υποστηρίζουν τη δημοκρατία» ανέφερε στο Twitter ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.

Ο εν ενεργεία πτέραρχος Γιάνες, κάλεσε τον κόσμο σήμερα να κατέβει στους δρόμους. Ο Γιάνες δήλωσε ότι αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας και προέτρεψε τους υπόλοιπους στρατιωτικούς να λιποτακτήσουν, χαρακτηρίζοντας δικτάτορα τον Μαδούρο.

«Η μετάβαση στη δημοκρατία πλησιάζει», ανέφερε ο πτέραρχος, χωρίς να αποκαλύπτει αν βρίσκεται εντός Βενεζουέλας ή στο εξωτερικό. 

Ο Γιάνες είναι ο πρώτος εν ενεργεία υψηλόβαθμος αξιωματικός που αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό, από τότε που ο τελευταίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος, στις 23 Ιανουαρίου.

Πρόωρες εκλογές προτείνει ο Μαδούρο

Σήμερα, ο Νικολάς Μαδούρο πρότεινε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2019, σε ομιλία του προς υποστηρικτές του, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως υποχώρηση υπό το βάρος διεθνών πιέσεων και διαδηλώσεων εναντίον του στη Βενεζουέλα.

Η πρόταση διατυπώθηκε ενώ σε εξέλιξη είναι ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον του, σε όλη τη χώρα, μία εβδομάδα αφότου ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας και αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής, έχοντας και τη συμβολική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Συντακτική Συνέλευση καλεί σε «πρόωρες βουλευτικές εκλογές για αυτήν τη χρονιά (...) Συμφωνώ και τάσσομαι υπέρ αυτής της απόφασης» είπε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Καράκας αφήνοντας αιχμές περί «μπουρζουαζίας».

Η θητεία των βουλευτών, που εκλέχθηκαν στα τέλη του 2015, λήγει τον Ιανουάριου του 2021 και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν στα τέλη του 2020.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μυστήριο στις Άλπεις: Μια κινεζική οικογένεια, ένα ελβετικό ξενοδοχείο και το πιο ακριβό όπλο του κόσμου

Διεθνή / Μυστήριο στις Άλπεις: Μια κινεζική οικογένεια, ένα ελβετικό ξενοδοχείο και το πιο ακριβό όπλο του κόσμου

Λίγο αφότου η Ελβετία συμφώνησε να αγοράσει F-35, οι ΗΠΑ εστίασαν στους Κινέζους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου ακριβώς δίπλα από απομακρυσμένο διάδρομο προσγείωσης όπου εγκαταστάθηκαν τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη
NEWSROOM
ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Διεθνή / ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Στο βίντεο που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο φαίνεται η 26χρονη Σίντνεϊ Τόμας  να προσπαθεί να «κρατήσει» το φορτηγό στον δρόμο και τελικά να ουρλιάζει όταν το όχημα κρεμάστηκε στο κενό
NEWSROOM
Πούτιν: «Η κατάληψη του Χάρκοβο δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Διεθνή / Αινιγματικός Πούτιν: «Η κατάληψη του Χαρκόβου δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Το Χάρκοβο δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες - Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα επιδιώκει να διευρύνει τη γραμμή του μετώπου προκειμένου να εξαντλήσει περαιτέρω την ουκρανική άμυνα
NEWSROOM
Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλήθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Διεθνή / Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλίθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Ο Βρετανός μονάρχης παρακολούθησε παράσταση προς τιμήν του μαέστρου που διηύθυνε την ορχήστρα στη στέψη του - Η λακωνική απάντηση όταν ρωτήθηκε για την υγεία του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ