Ο Μαδούρο υποχωρεί: Πρότεινε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2019

Ο Μαδούρο υποχωρεί: Πρότεινε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2019 Facebook Twitter
EPA
0

Πρόωρες εκλογές μέσα στο 2019, πρότεινε σήμερα ο Νικολάς Μαδούρο, σε ομιλία του προς υποστηρικτές του στη Βενεζουέλα σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως υποχώρηση υπό το βάρος διεθνών πιέσεων και διαδηλώσεων εναντίον του στη Βενεζουέλα.

Η πρόταση διατυπώθηκε ενώ σε εξέλιξη είναι ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον του, σε όλη τη χώρα, μία εβδομάδα αφότου ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας και αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής, έχοντας και τη συμβολική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η Συντακτική Συνέλευση καλεί σε «πρόωρες βουλευτικές εκλογές για αυτήν τη χρονιά (...) Συμφωνώ και τάσσομαι υπέρ αυτής της απόφασης» είπε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Καράκας αφήνοντας αιχμές περί «μπουρζουαζίας». 


Η θητεία των βουλευτών, που εκλέχθηκαν στα τέλη του 2015, λήγει τον Ιανουάριου του 2021 και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν στα τέλη του 2020.


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας εμφανίστηκε σήμερα δημοσίως, για πρώτη φορά μετά την (φερόμενη ως) επίθεση με drones της 4ης Αυγούστου, με αφορμή συγκέντρωση υποστηρικτών του, για τα 20 χρόνια από την μπολιβαριανή επανάσταση.


Από το περασμένο καλοκαίρι, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε περιορίσει τις εμφανίσεις του σε κλειστούς κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ ορισμένες από τις ομιλίες προβάλλονταν μαγνητοσκοπημένες, ετεροχρονισμένα, από την κρατική τηλεόραση.

Αποθέωση για τον Γκουαϊδό

Σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους του Καράκας για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυα κατά του Νικολάς Μαδούρο και να εκφράσουν τη στήριξή τους στον νεαρό Χουάν Γκουαΐδό.

Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας ζητώντας την απομάκρυνση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο να δηλώνει ότι «η αλλαγή στη Βενεζουέλα είναι πολύ, πολύ κοντά».

Η υποδοχή του Γκουαϊδό ήταν εντυπωσιακή καθώς το πλήθος έσπευσε να τον αγκαλιάσει και να τον φιλήσει.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν πως άνθρωποι κάθε ηλικίας ήταν στο δρόμο σήμερα για να στηρίξουν τον Γκουαϊδό, να εκφράσουν την οργή τους για τον Μαδούρο και κυρίως για να δείξουν πως σήμερα μπορούν να ελπίζουν για μια αλλαγή σελίδας στην πολύπαθη χώρα τους.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Η δικαιοσύνη αναστέλλει την απαγόρευση εισόδου ξένων φοιτητών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Τραμπ: Η δικαιοσύνη αναστέλλει την απαγόρευση εισόδου ξένων φοιτητών του Χάρβαρντ

Το πανεπιστήμιο έδειξε πως, χωρίς επέμβαση της δικαιοσύνης, διέτρεχε κίνδυνο να υποστεί «άμεση και ανεπανόρθωτη ζημία προτού να έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν» οι αντίδικες πλευρές
LIFO NEWSROOM
Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Διεθνή / Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Οι Αρχές καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με αυστηρές απαγορεύσεις για τη φετινή περίοδο του χατζ, για να περιορίσουν τον υπερπληθυσμό στη Μέκκα, η οποία στο παρελθόν έχει γίνει τόπος πολύνεκρων ποδοπατημάτων κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος
LIFO NEWSROOM
Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Διεθνή / Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Ο ανταγωνισμός των low-cost αεροπορικών και οι οργισμένοι επιβάτες που ταξιδεύουν με μία χειραποσκευή, δοκιμάζοντας «κόλπα» πακεταρίσματος για να ξεγελάσουν τις εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

«Δεν θα σωπάσουμε ποτέ, δεν θα εξαφανιστούμε ποτέ… Είναι οι φωνές μας υπερβολικά δυνατές για αυτό το κοινοβούλιο; Αυτός είναι ο λόγος που μας τιμωρούν;» αντέδρασε η Χάνα-Ράουιτι Μαΐπι-Κλαρκ
LIFO NEWSROOM
Η Λαγκάρντ για τα «κουτσομπολια» ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Διεθνή / Η Λαγκάρντ για τις φήμες ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Η αντίδρασή της, μετά τη δήλωση του πρώην προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Κλάους Σβαμπ, ότι η Λαγκάρντ, μίλησε για πιθανή μείωση της θητείας της
LIFO NEWSROOM