Ένα εκατ. δολάρια χάθηκαν από βαλίτσα του Μουγκάμπε

Ένα εκατ. δολάρια χάθηκαν από βαλίτσα του Μουγκάμπε Facebook Twitter
0

Ένα εκατομμύριο δολάρια χάθηκαν από τον χαρτοφύλακα του πρώην προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, σύμφωνα με δημοσίευμα της κρατικής τοπικής εφημερίδας Herald.


Τρεις άνθρωποι βρέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου, νωρίτερα τον Ιανουάριο, με την κατηγορία ότι έκλεψαν μία βαλίτσα η οποία περιείχε 150 χιλιάδες δολάρια.


Ωστόσο, σύμφωνα με τα «ενημερωμένα δικαστικά έγγραφα» τα οποία επικαλείται η εφημερίδα, ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε υποστηρίζει ότι τα χρήματα μέσα στην βαλίτσα ήταν πολλά περισσότερα.


Ο 94χρονος πρώην πρόεδρος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον στρατό της Ζιμπάμπουε το 2017. Μέχρι εκείνη την περίοδο διατέλεσε πρωθυπουργός αλλά και πρόεδρος της χώρας.


Μάλιστα είχε κατηγορηθεί ότι απολάμβανε έναν πλουσιοπάροχο τρόπο ζωής τη στιγμή που η χώρα ετοιμαζόταν να καταρρεύσει οικονομικά.


Λεπτομέρειες για την υπόθεση έρχονται στην επιφάνεια την στιγμή που η Ζιμπάμπουε βλέπει τις τιμές σε ορισμένα βασικά τρόφιμα να διπλασιάζονται μέσα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας.


Μια άγρια καταστολή σε διαμαρτυρία διαδηλωτών κατά του υψηλού κόστους ζωής στη χώρα ανάγκασε τον τωρινό πρόεδρο Έμερσον Μνανγκάγκουα να συντομεύσει το ταξίδι του στην Ευρώπη.


Σύμφωνα με την εξέλιξη της υπόθεσης εξαφάνισης των χρημάτων, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρώην πρόεδρος είχε πάρει τα χρήματα στην αγροτική του κατοικία το 2016 μέσα σε έναν μαύρο χαρτοφύλακα. Παρέδωσε το χαρτοφύλακα σε συγγενή ο οποίος είχε και το ρόλο του οικονόμου, με σκοπό την φύλαξή του.


Οι υπόλοιποι ύποπτοι εργάζονταν ως καθαριστές την περίοδο που υπολογίζεται ότι έγινε η κλοπή, κάποια στιγμή μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2018 και αρχές Ιανουαρίου 2019.


Τον περασμένο Μάρτιο τέσσερις μήνες μετά την έξοδο του πρώην προέδρου από το στρατό, ο ίδιος ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τον χαρτοφύλακα αλλά η οικονόμος Κόντσια Μουγκάμπε δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα.

Ο κ. Μουγκάμπε δήλωσε αργότερα ότι είχε ζητήσει από το προσωπικό να ψάξει για τον χαρτοφύλακα, ο οποίος βρέθηκε αλλά με μόνο 78.000 δολάρια μέσα.


Οι ύποπτοι για την κλοπή κατηγορούνται ότι  ξόδεψαν χρήματα σε αυτοκίνητα, ακίνητα και ζώα.


Τέλος, παραμένει ασαφές εάν ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε βρίσκονταν στο σπίτι όταν έλαβε χώρα η κλοπή.

Με πληροφορίες από το BBC 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ