Καύσωνας με θερμοκρασίες ρεκόρ στην Αυστραλία

Καύσωνας με θερμοκρασίες ρεκόρ στην Αυστραλία Facebook Twitter
EPA
0

Οι τελευταίες ημέρες στην Αυστραλία υπήρξαν πέντε από τις 10 θερμότερες στην ιστορία της, καθώς η χώρα μαστίζεται από ένα σφοδρό κύμα καύσωνα. 

O καύσωνας έσπασε κάθε ρεκόρ σε τουλάχιστον δέκα περιοχές της Αυστραλίας, κυρίως κεντρικές. Στην Ταρκούλα της Νότιας Αυστραλίας, η θερμοκρασία άγγιξε την Τρίτη τους 49 βαθμούς Κελσίου ενώ στο Πορτ Ογκούστα ο υδράργυρος έδειξε 48,9C.

Σήμερα οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 42 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές.

Ο υδράργυρος καταγράφει υψηλότατες τιμές από το περασμένο Σάββατο προκαλώντας προβλήματα υγείας, φωτιές χαμηλής βλάστησης και θανάτους άγριων ζώων. 

Δεκαέξι άτομα έκαναν εισαγωγή σε νοσοκομεία εξαιτίας του καύσωνα, τη νότια Αυτραλία την Τετάρτη. Οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους και να περιορίσουν στο ελάχιστο οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα.

  

Στην πόλη Νούνα, ακόμα και μετά τη δύση του ήλιου η θερμοκρασία δεν υποχώρησε κάτω από τους 35,9 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για το υψηλότερο «ελάχιστο ημέρας» που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αυστραλία. 

Οι μετεωρολόγοι συγκρίνουν το νέο κύμα καύσωνα με το αντίστοιχο του 2013, όταν ο υδράργυρος ανέβαινε πάνω από τους 39 βαθμούς Κελσίου για εφτά συνεχόμενες ημέρες. Η πιο θερμή μέρα στην ιστορία της Αυστραλίας υπήρξε η 7η Ιανουαρίου του 2013 όπου ο εθνικός μέσος όρος διαμορφώθηκε στους 40,3 βαθμούς Κελσίου. 

«Το συγκεκριμένο κύμα καύσωνα είναι ίδιας έντασης με εκείνο του Ιανουαρίου του 2013, το πιο σφοδρό και παρατεταμένο από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές μας», εξηγεί η μετεωρολόγος Μπλερ Τρέγουιν. 

Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στο Κούινσλαντ, την Νότια Αυστραλία και τη Βικτόρια με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να πέσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο, στις νότιες και κεντρικές περιοχές. Ωστόσο αρκετά μέρη θα καταγράψουν θερμοκρασίες ακόμα και 14 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου. 

Στις παραλιακές περιοχές, ο κόσμος συρρέει στις παραλίες και στις πισίνες σε μια προσπάθεια να αντέξει το κύμα καύσωνα. Ένας μάλιστα Αυστραλός έγινε viral στο Διαδίκτυο όταν σχολίασε πως βάζει τις πιτζάμες του στην κατάψυξη κάθε βράδυ, πριν τις φορέσει για να κοιμηθεί. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM