Ένας 48χρονος άντρας συνελήφθη στην Αυστραλία, κατηγορούμενες πως έστειλε δεκάδες ύποπτα δέματα σε ξένες πρεσβείες και προξενεία σε όλη τη χώρα. 

 

Συνολικά την Τετάρτη έφθασαν 38 ύποπτα δέματα σε πάνω από 12 διπλωματικές αποστολές, ανάμεσα τους και εκείνη της Ελλάδας στη Μελβούρνη, όπως και αυτές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Σε βάρος του 48χρονου σχηματίζεται δικογραφία για την αποστολή επικίνδυνων αντικειμένων μέσω ταχυδρομικής υπηρεσίας και με βάση τις κατηγορίες που του έχουν ασκηθεί είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 10 ετών, ενημέρωσε η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

 

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης πως δεν θεωρεί πως εξακολουθει να υπάρχει κίνδυνος για το κοινό. 

 

Η αστυνομία έχει μέχρι στιγμής ανακτήσει 29 από τα 38 δέματα, πάντως μένει να εξακριβωθεί η ακριβής σύνθεση των υλικών που περιείχαν.

 

Αυστραλιανά ΜΜΕ μετέδωσαν την Τετάρτη ότι τα δέματα περιείχαν πλαστικές σακούλες γεμάτες με τσιμέντο και αμίαντο. Σε τουλάχιστον μία από αυτές ο αποστολέας είχε γράψει «αμίαντος».

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Age, τουλάχιστον ένας πυροσβέστης θεάθηκε έξω από το προξενείο της Νότιας Κορέας καθώς απομάκρυνε μια μεγάλη πλαστική σακούλα με τη λέξη «αμίαντος» γραμμένη πάνω της.

 

Οι άλλες διπλωματικές αποστολές της Μελβούρνης -πέραν της αμερικανικής, της βρετανικής και της ελληνικής- που έλαβαν ύποπτα δέματα ήταν αυτές της Αιγύπτου, της Δανίας, της Ελβετίας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ταϊλάνδης και του Πακιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ. 

 

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο ύποπτος συνελήφθη στην Πολιτεία της Βικτόριας (νοτιοανατολικά).

 

Το υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Εμπορίου ανέφερε πως ειδοποίησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλες τις διπλωματικές αποστολές στην Καμπέρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μετά την παραλαβή παρόμοιων ύποπτων δεμάτων σε τρία γραφεία στην πρωτεύουσα και στο Σίδνεϊ. Κατόπιν, έστειλε πανομοιότυπες ειδοποιήσεις σε ξένες διπλωματικές αποστολές σε όλη την Αυστραλία.

 

Η ειδοποίηση συμβούλευε τα στελέχη των ξένων διπλωματικών αποστολών «να χειρίζονται το ταχυδρομείο όπως ορίζουν τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες των κυβερνήσεών τους».

 

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ