Στο 5% σταθεροποιήθηκε η ανεργία στην Γερμανία τον Δεκέμβριο, με την χώρα να σημειώνει το χαμηλότερο ποσοστό της από την εποχή της επανένωσης.

 

Το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία είχε σταθεροποιηθεί στο 5% κατά τον μήνα Δεκέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδό του από την επανένωση της χώρας, κλείνοντας θετικά ένα έτος που σημαδεύτηκε από την είσοδο προσφύγων στη γερμανική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

 

Τα διορθωμένα εποχιακά στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 14.000 πρόσωπα μέσα σε ένα μήνα, όπως αναφέρει η Υπηρεσία Απασχόλησης.

 

Σε ακαθάριστους αριθμούς, που όμως δεν αντανακλούν την ποιοτική εικόνα της τάσης της ανεργίας, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 23.000 μέσα σε ένα μήνα, αλλά σε συνολικό επίπεδο σημειώθηκε κάμψη του ίδιου αριθμού κατά 175.000 πρόσωπα στη διάρκεια του έτους.

 

«Η κάμψη της ανεργίας σε μακρά διάρκεια και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας είναι ιδιαιτέρως σημαντικές», τονίζει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ντέτλεφ Σέελε.

 

Από τους ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη Γερμανία από το 2015, οι 400.000 παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης, ή έχουν βρει ήδη εργασία, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ο επικεφαλής των Γερμανών εργοδοτών Ίνγκο Κράμερ.

 

Εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε πολλούς τομείς της γερμανικής οικονομίας, για παράδειγμα στην περίθαλψη, οι εργοδότες της χώρας δεν έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν τη μεταναστευτική πολιτική των «ανοικτών θυρών».

 

Επιπλέον, η Υπηρεσία τονίζει πως όσον αφορά τις θέσεις εργασίας των «οικονομικών μεταναστών», η «ανεργία των ανθρώπων» που προέρχονται από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια «κάθε χρόνο αυξάνεται και από λίγο».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ