Άμστερνταμ: Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος θέλει να αλλάξει τα πάντα στα «Κόκκινα Φανάρια»

Άμστερνταμ: Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος θέλει να αλλάξει τα πάντα στα «Κόκκινα Φανάρια» Facebook Twitter
EPA
0

Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Άμστερνταμ σχεδιάζει σημαντικές αλλαγές στην ιστορική περιοχή των «κόκκινων φαναριών».

Το Ντε Βάλλεν βρίσκεται στο παλιότερο κομμάτι της πόλης και, ήδη από τον 14ο αιώνα, ιερόδουλες συναλλάσσονταν εκεί με ναυτικούς και εμπόρους που έρχονταν στο Άμστερνταμ. 

Σήμερα, περισσότερες από 370 βιτρίνες φιλοξενούν εκδιδόμενες γυναίκες που συχνά γίνονται αντικείμενο χλευασμού από μεθυσμένους τουρίστες με απρεπή συμπεριφορά.

Παρότι η περιοχή συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πάρα πολλών επισκεπτών, η δήμαρχος Φέμκε Χαλσέμα υπογραμμίζει πως αυτή η κατάσταση δεν ταιριάζει στην σύγχρονη πρωτεύουσα της Ολλανδίας. 

«Πλέον βλέπουμε πολύ συχνά ευάλωτες γυναίκες να χλευάζονται από ορδές μεθυσμένων τουριστών», λέει η 52χρονη δήμαρχος, που ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν πέντε μήνες. «Πρέπει να σκεφτούμε τι είδους τουριστών θέλουμε».

Άμστερνταμ: Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος θέλει να αλλάξει τα πάντα στα «Κόκκινα Φανάρια» Facebook Twitter
Φέμκε Χαλσέμα: Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στα 700 χρόνια του Άμστερνταμ (EPA)

«Το κέντρο της πόλης μας είναι ένα από τα παλιότερα στην Ευρώπη, με τεράστια ιστορική σημασία αλλά η κατάσταση χειροτερεύει. Θα θέλαμε οι τουρίστες να δουν την πολιτιστική του αξία».


Οι αρχές της πόλης θέλουν να διαασφαλίσουν ασφαλείς συνθήκες για τις εκδιδόμενες γυναίκες και σκοπεύουν να μεταφέρουν τους οίκους ανοχής έξω από την περιοχή των καναλιών. 

Ο Δήμος θέλει με αυτόν τον τρόπο να επεκτείνει την διασπορά των επισκεπτών μέσα στην πόλη, με αρκετούς από τους ιδιοκτήτες οίκων ανοχής να εμφανίζονται πλέον όλο και πιο δεκτικοί σε μία ενδεχόμενη ανακατανομή. 

Η πόλη των 822.000 μόνιμων κατοίκων, δέχθηκε το 2016 πάνω από 18 εκατομμύρια τουρίστες (σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) και η Χαλσέμα πιστεύει ότι οι αλλαγές στα «Κόκκινα Φανάρια», θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση της περιοχής, δίνοντας νέα ώθηση στο ιστορικό κέντρο της ολλανδικής πρωτεύουσας. 

Προβλήματα και στην αγορά ακινήτων

Η διαχείριση των τουριστών είναι μόνο ένα από τα σοβαρά ζητήματα που καλείται να λύσει η Χαλσέμα, σε μία περίοδο που η ζήτηση ακινήτων απειλεί να ανεβάσει σε δυσθεόρατα ύψη τις τιμές των σπιτιών, ενόψει και του Brexit.

Ήδη περίπου 60 εργαζόμενοι της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Υπηρεσίας που αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της εκτός Λονδίνου, ζουν και δουλεύουν στο Άμστερνταμ. Η πόλη αναμένεται να δεχθεί μεγάλο αριθμό μεταναστών από την Βρετανία καθώς η χώρα προσελκύει μεγάλες εταιρείες.

Αυτό σημαίνει πως η ζήτηση για κατοικίες θα αυξηθεί αλλά το Άμστερνταμ αντιμετωπίζει ήδη έλλειμμα σε αυτόν τον τομέα.

Οι αρχές σχεδιάζουν να χτίσουν επιπλέον 52.500 σπίτια, μέχρι το 2025, για οικογένειες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, αλλά η πρόκληση είναι μία από τις μεγαλύτερες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Χαλσέμα.

«Ένα κομμάτι της πόλης πλουτίζει και αυτό ανεβάζει τις τιμές των ακινήτων, κάνοντάς τα ιδιαίτερα ακριβά», λέει η δήμαρχος εκφράζοντας την ανησυχία της για τις διαθέσιμες επιλογές των πολιτών με μεσαία εισοδήματα όπως οι δάσκαλοι, οι νοσοκόμες, οι αστυνομικοί και οι οικονομικοί μετανάστες.

Παράλληλα, μεγάλη μερίδα των ντόπιων ανησυχούν από την διαρκή αύξηση των επισκεπτών, τονίζοντας την σημασία της διατήρησης βιώσιμων επιπέδων για την καθημερινή ζωή στην πόλη.  «Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις ότι θα μειωθούν οι αριθμοί. Οι τουρίστες θα συνεχίσουν να αυξάνονται», εκτιμά η Χαλσέμα. 

  

Πριν μερικούς μήνες, Χαλσέμα κατηγορήθηκε από πολλούς όταν ξεκαθάρισε ότι δεν θα εφαρμόσει νόμους που θα απαγορεύουν μαντίλες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία και κυβερνητικά κτίρια. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η πόλη και οι αστυνομικοί έχουν πιο πιεστικές προτεραιότητες. 

«Στο παρελθόν, το Άμστερνταμ έχει κατηγορηθεί ότι ήταν "πολύ ανοικτό". Εγώ νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε για το αν είμαστε ανοικτοί αρκετά».

Με πληροφορίες από SCMP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM