Ομάδα μελέτης για το ζήτημα των γενετικά τροποποιημένων μωρών δημιουργεί ο ΠΟΥ

Ομάδα μελέτης για το ζήτημα των γενετικά τροποποιημένων μωρών δημιουργεί ο ΠΟΥ Facebook Twitter
EPA
0

Στη συγκρότηση ομάδας μελέτης για την τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων προχωρά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με αφορμή τη γέννηση των πρώτων τροποποιημένων διδύμων που ανακοίνωσε Κινέζος επιστήμονας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι συγκροτεί μια ομάδα μελέτης για την τροποποίηση του γονιδιώματος ανθρώπινων εμβρύων, με αφορμή την ανακοίνωση ενός Κινέζου επιστήμονα που στα τέλη Νοεμβρίου έκανε γνωστό ότι γεννήθηκαν δίδυμα κοριτσάκια, τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα όντα.

Μια τέτοια επέμβαση στον γενικό κώδικα «δεν μπορεί να γίνεται χωρείς σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες» σχολίασε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Ο ΠΟΥ συγκεντρώνει ειδικούς και θα συνεργαστούμε με τις χώρες μέλη (...) για να συζητήσουμε τα κριτήρια και τις κατευθυντήριες οδηγίες οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις στα ηθικά προβλήματα και στα ζητήματα ασφαλείας», είπε ο πρώην υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας.

Ο Κινέζος επιστήμονας Χε Τζιανκούι ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, με ένα βίντεο που ανάρτησε στο YouTube, τη γέννηση διδύμων, το DNA των οποίων είχε τροποποιηθεί ώστε τα μωρά αυτά να είναι ανθεκτικά στον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Ο πατέρας των μωρών είναι φορέας του ιού.

Η κινεζική αλλά και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα καταδίκασε αμέσως την ενέργεια αυτή και το Πεκίνο απαίτησε να διακοπούν «οι επιστημονικές δραστηριότητες των εμπλεκόμενων προσώπων».

Η ομάδα μελετών του ΠΟΥ είναι στη φάση της δημιουργίας της, εξήγησε ο Τέντρος, χωρίς όμως να την παρουσιάσει ως άμεση απάντηση στο κινεζικό πείραμα. Τα μέλη της «μπορούν να ξεκινήσουν το έργο τους θέτοντας αυτήν την απλή ερώτηση: θα έπρεπε ακόμη και να το συζητάμε;», πρόσθεσε.

«Πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί. Να μην εμπλακούμε σε μια γενετική τροποποίηση χωρίς να λάβουμε υπόψη τις ανεπιθύμητες συνέπειες», κατέληξε.

Στην ομάδα αυτή θα μετέχουν πανεπιστημιακοί, εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ειδικευμένοι στον τομέα της υγείας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΜΕΤΕ ΜΑΡΙΤ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Διεθνή / Μέτε-Μάριτ: Σχεδόν το 50% των Νορβηγών αμφισβητεί το αν πρέπει να γίνει βασίλισσα

Τα πρόσφατα σκάνδαλα της οικογένειας, ενισχύουν τη δυσπιστία των Νορβηγών απέναντί της και καθιστούν αβέβαιο αν θα μπορέσει να κερδίσει την πλήρη στήριξη του λαού ως μελλοντική βασίλισσα
THE LIFO TEAM
ΣΤΙΒΕΝ ΚΟΛΜΠΕΡΤ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Στίβεν Κόλμπερτ: Θα γράψει νέα ταινία στον κόσμο του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» μετά το τέλος του Late Show

Η νέα ταινία αναμένεται να προσφέρει στους θαυμαστές μια φρέσκια ματιά σε ιστορίες που δεν είχαν δει το φως της μεγάλης οθόνης, συνδέοντας αρμονικά το παλιό με το νέο σύμπαν της Μέσης Γης
THE LIFO TEAM
ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Γιατί ο Νετανιάχου ελπίζει ότι η καταστροφή του Ιράν θα αναβαθμίσει την εικόνα του;

Η πλειονότητα των Ισραηλινών συνεχίζει να στηρίζει τον πόλεμο, ενώ όπως όλα δείχνουν, η πολιτική και προσωπική τύχη του πρωθυπουργού εξαρτάται από την έκβαση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM