Βίντεο που φέρεται να καταγράφει τρεις άνδρες να βιάζουν και να βασανίζουν έναν κρατούμενο σε φυλακές της Ρωσίας προκαλεί αντιδράσεις.

 

Αυτό είναι ένα ακόμη βίντεο που δείχνει σκηνές άγριας κακοποίησης κρατουμένων έξω από τη Μόσχα λίγους μήνες αφότου είχε διαρρεύσει υλικό που κατέγραφε βασανιστήρια στη φυλακή και πυροδότησε έρευνα σε εθνικό επίπεδο.

 

Οι αξιωματούχοι των φυλακών τιμωρήθηκαν μετά τη διαρροή βίντεο που έδειχνε ότι ένας κρατούμενος βασανίστηκε από φύλακες στην περιοχή Yaroslavl βόρεια της Μόσχας.

 

Η έρευνα σε εθνικό επίπεδο κατέδειξε δεκάδες περιστατικά κακοποίησης στις φυλακές στη Ρωσία. Όμως οι αποκαλύψεις για τις βάρβαρες πρακτικές στις ρωσικές φυλακές δεν έχουν τελειώσει.

 

Το πιο πρόσφατο βίντεο, καταγράφει τρεις άνδρες να έχουν περικυκλώσει έναν τέταρτο ημίγυμνο σε ένα στρώμα και να προσπαθούν να τον κάνουν να αποκαλύψει πληροφορίες.

 

Ένας από τους άνδρες φαίνεται να μπήγει μια ξύλινη ράβδο μεταξύ των γλουτών του ακινητοποιημένου άνδρα, ο οποίος σφαδάζει.

 

Ο τηλεοπτικός σταθμός ειδήσεων 360 TV της Μόσχας, ο οποίος δημοσιοποίησε το βίντεο την Τετάρτη, δήλωσε ότι το υλικό είναι τραβηγμένο σε τοπικό κέντρο προφυλάκισης πέρυσι.

 

Ο σταθμός εντόπισε έναν από τους δράστες τον οποίο κατονομάζει αποκαλύπτοντας πως είναι ο 36χρονος Ρομνάντ Νόβικοφ, καταδικασμένος σε 8,5 χρόνια φυλάκισης από τον Αύγουστο του 2017, μετά από δίκη για δολοφονία.

 

Αναφέρει ότι ο Νίβικοφ απελευθερώθηκε υπό όρους και ενδέχεται να εργάζεται ως εκπαιδευτής φυσικής κατάστασης στο προάστιο Balashikha της Μόσχας.

 

Still από το video
Still από το video

 

«Αυτή η λαβή δεν έβλαψε κανέναν. Απλά πιέζαμε το ραβδί μεταξύ των γλουτών», είπε ο φερόμενος ως δράστης στο 360 TV.

 

Ο άντρας είπε στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα ότι απελευθερώθηκε χάρη σε όσα έχουν καταγραφεί στο βίντεο. Πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι του κέντρου κράτησης στην πόλη Νογκίνσκ δίνουν οδηγίες στους φυλακισμένους να εκτελούν διάφορα καθήκοντα, μεταξύ των οποίων και  το να καταφέρνουν να κάνουν άλλους κρατούμενους να αποκαλύπτουν πληροφορίες. Ως αντάλλαγμα παίρνουν ευνοϊκή μεταχείριση.

 

Ισχυρίζεται επίσης πως το βίντεο είναι ελλιπές. «Δεν υπήρξαν βασανιστήρια κρατουμένων ... Αυτό είναι ένα βιντεοσκοπημένο βίντεο ειδικά για την ηγεσία του κέντρου κράτησης», δήλωσε στο 360 TV.

 

Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός δήλωσε ότι σκοπεύει να παραδώσει τα βίντεο σε ερευνητές και στην εθνική υπηρεσία φυλακών.