Δικαστήριο στη Σουηδία έκρινε σήμερα ένοχο τον Ζαν-Κλοντ Αρνό για τον βιασμό μιας γυναίκας το 2011. Ο Αρνό είναι ο άνθρωπος που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου που οδήγησε στη ματαίωση της απονομής του φετινού Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Ακαδημία.

 

Ο δικηγόρος του Γάλλου φωτογράφου είπε στα σουηδικά ΜΜΕ πως ο πελάτης του θα ασκήσει έφεση. Επανέλαβε την αθωότητα του πελάτη του και έκανε λόγο για «κυνήγι μαγισσών». 

 

Ο 72χρονος Αρνό είναι διάσημος φωτογράφος στη Σουηδία. Επίσης, είναι σύζυγος της ακαδημαϊκού, ποιήτριας και δραματουργού Καταρίνα Φρόστενσον. Μαζί με τη σύζυγο του διατηρούν τον δημοφιλή πολιτιστικό χώρο Forum που στο παρελθόν έχει χρηματοδοτηθεί από τη Σουηδική Ακαδημία. 

 

Οι καταγγελίες κατά του Αρνό δημοσιεύθηκαν στον σουηδικό Τύπο τον περασμένο Νοέμβριο και ανέφεραν πως 18 γυναίκες τον κατηγορούν για σεξουαλική επίθεση ή παρενόχληση.

 

Πολλές από τις πράξεις που αποδίδονται στον Αρνό έγιναν στον πολιτιστικό χώρο ιδιοκτησίας του ή σε χώρους που ανήκουν στη Σουηδική Ακαδημία στο Παρίσι και τη Στοκχόλμη. Οι κατηγορίες εναντίον του εκτείνονται σε μια περίοδο 20 ετών και στις περισσότερες περιπτώσεις έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα μπορούσε ασκηθεί ποινική δίωξη, σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία. 

 

Με πληροφορίες από «New York Times»