Ένταση στο Κόσοβο- Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας ο σερβικός στρατός

Ένταση στο Κόσοβο- Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας ο σερβικός στρατός Facebook Twitter
Αλβανοί προσπαθούν να εμποδίσουν την επίσκεψη του προέδρου της Σερβίας στο Κόσοβο, πριν περίπου 20 μέρες (EPA)
0

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Η απόφαση αυτή αποτελεί αντίδραση για την κατάληψη από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου της λίμνης Γκάζιβοντε η οποία μέχρι σήμερα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Σέρβων.

Σήμερα το πρωί εξήντα άνδρες της μονάδας ταχείας επέμβασης - ROSU της αστυνομίας του Κοσόβου κατέλαβαν το υδροηλεκτρικό σταθμό και όλες τις εγκαταστάσεις στην τεχνητή λίμνη Γκάζιβοντε.

Η λίμνη αυτή αποτελεί «μήλον της έριδος» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα. Βρίσκεται στα σύνορα Σερβίας-Κοσόβου και τον έλεγχο της είχε η Σερβία.

Για το Κόσοβο η λίμνη αυτή έχει στρατηγική σημασία διότι από εκεί υδροδοτείται το 50% του πληθυσμού ενώ το νερό από τη λίμνη χρησιμοποιείται για υδρόψυξη των αντιδραστήρων στον θερμοηλεκτρικό σταθμό «Obilic» κοντά στην Πρίστινα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έθεσε επίσης σε κατάσταση ετοιμότητα τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Ο επικεφαλής του γραφείου για το Κόσσοβο της σερβικής κυβέρνησης, Μάρκο Τζούριτς, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η Σερβία θα λάβει όλα τα μέτρα για να προστατέψει τον σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο.

Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνεδριάζει με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για να εξεταστούν τρόποι αντίδρασης στις προσπάθειες της Πρίστινα να αποκτήσει τον έλεγχο του βορείου Κοσόβου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM