Πολύ θετική χαρακτήρισε την συμφωνία των Πρεσπών ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτή θα κυρωθεί και από την Ελλάδα και από την πΓΔΜ.

 

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κληθείς να προβεί σε δήλωση εν όψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου στα Σκόπια, είπε πως «θεωρούμε τη συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων πολύ θετική».

 

«Τα Ηνωμένα Έθνη εμπλέκονται για δεκαετίες προσπαθώντας να βοηθήσουν τα δύο μέρη να φτάσoυν σε συμφωνία», είπε. «Ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα κυρωθεί και στις δύο χώρες, την Ελλάδα και την πΓΔΜ. Γιατί θα καταστήσει ευκολότερο για μας να περιγράφουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε χαριτολογώντας. 

 

Σχετικά με το Κυπριακό δήλωσε πως περιμένει την έκθεση της απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ πριν αποφασίσει την επόμενη κίνησή του.

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στην ετήσια συνέντευξη τύπου πριν της έναρξη της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Γκουτέρες είπε πως «σε σχέση με την Κύπρο, η Τζέιν Χολ Λουτ διεξάγει ακόμη ορισμένες επιπρόσθετες διαβουλεύσεις. Ασφαλώς, αναμένω το ίδιο ανυπόμονα με σας την έκθεσή της, για να δω πως προχωρούμε», σημείωσε.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ