Ήταν η εικόνα που προκάλεσε μια παγκόσμια συζήτηση για τη μητρότητα. Λίγο μετά τα μισά ενός από τους πιο εξαντλητικούς αγώνες στον κόσμο, το Ultra-Trail du Mont Blanc των 105 μιλίων, η Σόφι Πάουερ, 36 ετών, φωτογραφήθηκε σε σταθμό βοήθειας να θηλάζει τον τριών μηνών  γιο της.

 

Μέσα σε λίγες μέρες, η εικόνα είχε γίνει viral και δημοσιεύθηκε από εφημερίδες ακόμη και στην Ινδία.

 

Η νεαρή μητέρα δηλώνει πως δεν ήταν προετοιμασμένη για την προσοχή που έλαβε η φωτογραφία της στα social media, αλλά τελικά είναι ευχαριστημένη που άνοιξε πάλι αυτή η συζήτηση.

 

Είχε περάσει δύο χρόνια προετοιμασίες απλά και μόνο για να γίνει δεκτή στον αγώνα και δεν ήθελε η εγκυμοσύνη της να της στερήσει την ευκαιρία. Έχοντας γεννήσει μόλις πριν τρεις μήνες αποφάσισε πως θα έτρεχε με την ελπίδα να έκανε ότι καλύτερο μπορούσε.

 

«Τονίζει κάτι για το οποίο οι γυναίκες αισθάνονται πως πραγματικά είναι αδύνατον να μιλήσουν. Υπάρχει αυτή η ενοχή της μητρότητας ότι όλη την ώρα πρέπει να εστιάζουν 100% στο μωρό τους ενώ εγώ λέω ότι αν δεν εστιάσεις στη σωματική και ψυχική σου υγεία δεν μπορείς να είσαι η καλύτερη μητέρα. Για μένα, προσωπικά, πρέπει να είμαι σωματικά ικανή και να έχω αυτά τα διανοητικά διαλείμματα. Οι γυναίκες πραγματικά αγωνίζονται να μιλήσουν ανοιχτά για κάτι τέτοιο».

 

Όταν ο φωτογράφος τη ρώτησε αν την πείραζε να τραβήξει την φωτογραφία, λέει πως δέχτηκε χωρίς να δώσει ιδιαίτερη σημασία σκεπτόμενη ότι θα μπορούσε να είναι μια ιστορία σχετικά με τις γυναίκες που κάνουν κάτι διαφορετικό κατά τη διάρκεια του αγώνα.

 

«Είχα περάσει από την πρώτη νύχτα χωρίς ύπνο, όπως πολλοί δρομείς. Αλλά ως μητέρα ήμουν πραγματικά προετοιμασμένη γι 'αυτό. Όσον αφορά τη στέρηση του ύπνου, ήμουν πιθανώς το καλύτερο εκπαιδευμένο άτομο στη γραμμή εκκίνησης. Είχα 20 λεπτά ύπνου σε δύο νύχτες. Μερικοί άνθρωποι που αγωνίζονται στο UTMB φτάνουν στα όρια τους. Έπρεπε να κάνω το αντίθετο. Προσπαθούσα να κρατήσω πολλά τρόφιμα για την παροχή γάλακτος», λέει.

 

Πριν από τον αγώνα αυτό, τον οποίο ολοκλήρωσε σε λίγο λιγότερο από 44 ώρες, η Πάουερ έχει τρέξει πολλού μαραθώνιους και μάλιστα έχει συμμετάσχει και στον υπερμαραθώνιο Σπάρταθλον στην Ελλάδα.

 

Ενώ η φωτογραφία δέχτηκε πολύ θετικά σχόλια στα social media, μια δημοσκόπηση από περιοδικό για δρομείς που ρωτούσε  αν οι αναγνώστες σκέφτηκαν ότι οι ενέργειες της ήταν «λίγο εγωιστικές» δέχτηκε σωρεία παραπόνων και τελικά κατέβηκε.

 

Συνολικά, όμως, η Power αισθάνεται ότι τα 15 λεπτά της φήμης της έχουν στείλει ένα ισχυρό και αδιαμφισβήτητο μήνυμα.

 

«Η εικόνα αυτή επέτρεψε στις γυναίκες να πουν πως όταν γινόμαστε μητέρες, η ταυτότητά μας δεν αλλάζει. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτό που είχαμε πριν. Οι άνδρες σίγουρα δεν το κάνουν».