Απόφαση ορόσημο στην Ινδία - Νόμιμο το ομοφυλοφιλικό σεξ

Απόφαση ορόσημο στην Ινδία - Νόμιμο το ομοφυλοφιλικό σεξ Facebook Twitter
3

Σε μια ιστορική ετυμηγορία, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έκρινε πριν από λίγο ότι το ομοφυλοφιλικό σεξ δεν είναι πλέον ποινικό αδίκημα στη χώρα.

Η απόφαση ανατρέπει μια άλλη του 2013 που επανέφερε έναν νόμο της αποικιοκρατίας, γνωστός ως νόμος 377, σύμφωνα με τον οποίο το ομοφυλοφιλικό σεξ χαρακτηρίζονταν ως «αφύσικο αδίκημα». H καταδίκη ζευγαριών υπό το νόμο αυτό επέφερε φυλάκιση έως και δέκα έτη.

Ο νόμος αυτός ήταν ένας από τους παλαιότερους στον κόσμο που ποινικοποιούσε το ομοφυλοφιλικό σεξ και η Ινδία ήταν απρόθυμη να τον αλλάξει παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια τεράστια εκστρατεία για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην Ινδία και οι οργανώσεις είχαν συσπειρωθεί ώστε να τον πολεμήσουν με διεθνείς καμπάνιες.

Η είδηση μεταδίδεται παγκοσμίως με τίτλους που χαιρετίζουν ως ιστορική την αλλαγή του νόμου της Ινδίας, καθώς αποφάσισε να δικαιώσει εκατομμύρια πολίτες της και να βάλει τέλος σε ένα καθεστώς μισαλλοδοξίας και ρατσισμού.

Ο νόμος 377

Την προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκανε μια ομάδα ομοφυλόφιλων αντρών και γυναικών. 

Πριν την αποικιοκρατία η ινδική κοινωνία ήταν μάλλον ανεκτική στα θέματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα. Άλλωστε στην κυρίαρχη θρησκεία της χώρας, τον Ινδουισμό, οι Θεοί μεταμορφώνονται σε Θέες και οι άντρες μπορούν να μείνουν έγκυοι.

Όμως ο ερχομός των Βρετανών έφερε μαζί του και τα αντίστοιχα βικτωριανά ήθη και ο διωγμός της ομοφυλοφιλίας ήταν ένα από αυτά.

Μέχρι σήμερα εφαρμόζονταν κυρίως σε περιπτώσεις σεξ μεταξύ αντρών, επισήμως επίσης ισχύει και για τις περιπτώσεις σωματικού ή πρωκτικού σεξ.

Κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί ως όπλο για όσους θέλουν να εκβιάσουν ή να βλάψουν γκέι και διεμφυλικά άτομα.

Το δικαστήριο του Νέου Δελχί το 2009 αποφάσισε πως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστέι όταν πρόκειται για συναινετικό σεξ, όμως η απόφαση αυτή ίσχυσε μόνο στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Λίγο καιρό μετά ινδουιστικές, χριστιανικές και μουσουλμανικές οργανώσεις έκαναν έφεση για τη συγκεκριμένη απόφαση και το 2013 το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πως το κοινοβούλιο και όχι το δικαστηρίου του Νέου Δελχί είναι υπεύθυνο για την απόφαση. Για το ανώτατο δικαστήριο της χώρας «μόνο μια απειροελάχιστη μερίδα του πληθυσμού είναι ομοφυλόφιλοι, λεσβίες ή διεμφυλικοί.

Αντιδρώντας σε αυτή την απόφαση μια ομάδα από ομοφυλόφιλους πολίτες, άντρες και γυναίκες, προσέβαλλαν το συγκεκριμένο νόμο με την αιτιολογία ότι καταπατά τα δικαιώματα της ισότητας και της ελευθερίας που προστατεύονται από το ινδικό Σύνταγμα.

Και η Ινδική Ψυχιατρική Εταιρεία ζήτησε την κατάργηση του νόμου, λέγοντας πως η ομοφυλοφιλία δεν είναι πάθηση.

Ο Κεσάβ Σουρί είναι ένας από τους Ινδούς που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Λέει πως είναι απογοητευμένος από τους περιορισμούς της «συντηρητικής Ινδίας. Αυτοί οι νόμοι δείχνουν πως η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά. Η συντηρητική Ινδία πρέπει να πάψει να είναι συντηρητική»

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
"ινδουιστικές, χριστιανικές και μουσουλμανικές οργανώσεις έκαναν έφεση"Μα πόσο ωραία συνεργάζονται οι θρησκευτικοί ηγέτες (οι οποίοι προσπαθούν κατά τα άλλα να μας πείσουν ότι είναι εχθροί) όταν απειλούνται τα θέσφατα της κοινωνικής οπισθοδρόμησης και αρχίζει να ξεπροβάλλει το φάντασμα της ελευθερίας του ατόμου!