Απόφαση ορόσημο στην Ινδία - Νόμιμο το ομοφυλοφιλικό σεξ

Απόφαση ορόσημο στην Ινδία - Νόμιμο το ομοφυλοφιλικό σεξ Facebook Twitter
3

Σε μια ιστορική ετυμηγορία, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έκρινε πριν από λίγο ότι το ομοφυλοφιλικό σεξ δεν είναι πλέον ποινικό αδίκημα στη χώρα.

Η απόφαση ανατρέπει μια άλλη του 2013 που επανέφερε έναν νόμο της αποικιοκρατίας, γνωστός ως νόμος 377, σύμφωνα με τον οποίο το ομοφυλοφιλικό σεξ χαρακτηρίζονταν ως «αφύσικο αδίκημα». H καταδίκη ζευγαριών υπό το νόμο αυτό επέφερε φυλάκιση έως και δέκα έτη.

Ο νόμος αυτός ήταν ένας από τους παλαιότερους στον κόσμο που ποινικοποιούσε το ομοφυλοφιλικό σεξ και η Ινδία ήταν απρόθυμη να τον αλλάξει παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια τεράστια εκστρατεία για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην Ινδία και οι οργανώσεις είχαν συσπειρωθεί ώστε να τον πολεμήσουν με διεθνείς καμπάνιες.

Η είδηση μεταδίδεται παγκοσμίως με τίτλους που χαιρετίζουν ως ιστορική την αλλαγή του νόμου της Ινδίας, καθώς αποφάσισε να δικαιώσει εκατομμύρια πολίτες της και να βάλει τέλος σε ένα καθεστώς μισαλλοδοξίας και ρατσισμού.

Ο νόμος 377

Την προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκανε μια ομάδα ομοφυλόφιλων αντρών και γυναικών. 

Πριν την αποικιοκρατία η ινδική κοινωνία ήταν μάλλον ανεκτική στα θέματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα. Άλλωστε στην κυρίαρχη θρησκεία της χώρας, τον Ινδουισμό, οι Θεοί μεταμορφώνονται σε Θέες και οι άντρες μπορούν να μείνουν έγκυοι.

Όμως ο ερχομός των Βρετανών έφερε μαζί του και τα αντίστοιχα βικτωριανά ήθη και ο διωγμός της ομοφυλοφιλίας ήταν ένα από αυτά.

Μέχρι σήμερα εφαρμόζονταν κυρίως σε περιπτώσεις σεξ μεταξύ αντρών, επισήμως επίσης ισχύει και για τις περιπτώσεις σωματικού ή πρωκτικού σεξ.

Κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί ως όπλο για όσους θέλουν να εκβιάσουν ή να βλάψουν γκέι και διεμφυλικά άτομα.

Το δικαστήριο του Νέου Δελχί το 2009 αποφάσισε πως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστέι όταν πρόκειται για συναινετικό σεξ, όμως η απόφαση αυτή ίσχυσε μόνο στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Λίγο καιρό μετά ινδουιστικές, χριστιανικές και μουσουλμανικές οργανώσεις έκαναν έφεση για τη συγκεκριμένη απόφαση και το 2013 το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πως το κοινοβούλιο και όχι το δικαστηρίου του Νέου Δελχί είναι υπεύθυνο για την απόφαση. Για το ανώτατο δικαστήριο της χώρας «μόνο μια απειροελάχιστη μερίδα του πληθυσμού είναι ομοφυλόφιλοι, λεσβίες ή διεμφυλικοί.

Αντιδρώντας σε αυτή την απόφαση μια ομάδα από ομοφυλόφιλους πολίτες, άντρες και γυναίκες, προσέβαλλαν το συγκεκριμένο νόμο με την αιτιολογία ότι καταπατά τα δικαιώματα της ισότητας και της ελευθερίας που προστατεύονται από το ινδικό Σύνταγμα.

Και η Ινδική Ψυχιατρική Εταιρεία ζήτησε την κατάργηση του νόμου, λέγοντας πως η ομοφυλοφιλία δεν είναι πάθηση.

Ο Κεσάβ Σουρί είναι ένας από τους Ινδούς που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Λέει πως είναι απογοητευμένος από τους περιορισμούς της «συντηρητικής Ινδίας. Αυτοί οι νόμοι δείχνουν πως η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά. Η συντηρητική Ινδία πρέπει να πάψει να είναι συντηρητική»

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Διεθνή / Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία δίνει χώρο στο Ισλαμικό Κράτος να ξανασηκώσει κεφάλι - Οι Κούρδοι του SDF δέχονται αυξανόμενες επιθέσεις, ενώ η αστάθεια απειλεί να ανατρέψει μια δύσκολα κερδισμένη ειρήνη
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

Διεθνή / ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

ΗΠΑ και Αυστραλία ανακοίνωσαν επενδύσεις άνω των 3 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία εναλλακτικής αλυσίδας σπάνιων μετάλλων, απομακρυνόμενες από την κυριαρχία της Κίνας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Οι παλαιστινιακές φατρίες συμφώνησαν στη δημιουργία προσωρινής διοίκησης τεχνοκρατών στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, ενώ η σύζυγος του Μαρουάν Μπαργκούτι απηύθυνε έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ για την απελευθέρωσή του
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Η Γαλλία αντιμετωπίζει βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, με τον Μακρόν να παλεύει να διατηρήσει σταθερότητα - Το συνταξιοδοτικό πάγωσε, το έλλειμμα εκτοξεύεται και η Ευρώπη ανησυχεί για την «παράλυση» του Παρισιού
LIFO NEWSROOM
Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Διεθνή / Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Η Αργεντινή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του προέδρου Μιλέι και θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ και το πέσο
LIFO NEWSROOM
Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Ο Joshua Wander, ιδρυτής της 777 Partners, κατηγορείται για απάτη 500 εκατ. δολαρίων, πλαστά έγγραφα και ψεύτικες επενδύσεις - Από τις ποδοσφαιρικές ομάδες ως τα Boeing, η αυτοκρατορία του κατέρρευσε φανερώνοντας ένα από τα πιο ηχηρά σκάνδαλα των τελευταίων ετών
LIFO NEWSROOM
Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο - Ο φόβος της τυραννίας»

LiFO politics / Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο. Αλλάζουν όλα»

Ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλά στο Lifo Politics και στη Βασιλική Σιούτη για τη βαθιά πολιτική πόλωση στην Αμερική, για τους θεσμικούς ελέγχους της προεδρικής εξουσίας αλλά και για τα ελληνοτουρκικά και το Ισραήλ που «έκανε τη ζωή των φίλων και συμμάχων του δύσκολη».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

2 σχόλια
"ινδουιστικές, χριστιανικές και μουσουλμανικές οργανώσεις έκαναν έφεση"Μα πόσο ωραία συνεργάζονται οι θρησκευτικοί ηγέτες (οι οποίοι προσπαθούν κατά τα άλλα να μας πείσουν ότι είναι εχθροί) όταν απειλούνται τα θέσφατα της κοινωνικής οπισθοδρόμησης και αρχίζει να ξεπροβάλλει το φάντασμα της ελευθερίας του ατόμου!