Οι ΗΠΑ πρότειναν στην Παλαιστίνη «συνομοσπονδία» με την Ιορδανία για επίλυση του Μεσανατολικού

Οι ΗΠΑ πρότειναν στην Παλαιστίνη «συνομοσπονδία» με την Ιορδανία για επίλυση του Μεσανατολικού Facebook Twitter
0

Αμερικανοί σύμβουλοι που εκπονούν ένα ειρηνευτικό σχέδιο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πρότειναν στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς μια «συνομοσπονδία» με την Ιορδανία, αποκάλυψε σήμερα ένα μέλος μιας ισραηλινής, μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη Ραμάλα με Ισραηλινούς ακτιβιστές που αγωνίζονται για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον Τζάρεντ Κούσνερ, τον σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και με τον ειδικό απεσταλμένο για το μεσανατολικό, Τζέισον Γκρίνμπλατ, όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χαγκίτ Οφράν της ΜΚΟ Ειρήνη Τώρα.

Σύμφωνα με την ακτιβίστρια, ο Μαχμούντ Αμπάς απάντησε στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι τον ενδιαφέρει η ιδέα μιας συνομοσπονδίας, μόνο όμως εφόσον αποτελεί μέρος της και το Ισραήλ. Αυτός ήταν ο τρόπος του για να απορρίψει την πρόταση, αφού το εβραϊκό κράτος δεν θα δεχτεί ποτέ μια τέτοια διευθέτηση, είπε η Οφράν.

Δεν έχει διευκρινιστεί το πότε έγινε αυτή η συζήτηση μεταξύ του Αμπάς και των Αμερικανών συμβούλων. Επισήμως, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει διακόψει κάθε επαφή με τον Λευκό Οίκο αφότου ο πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το γραφείο του Αμπάς επιβεβαίωσε ότι έγινε σήμερα μια συνάντηση με Ισραηλινούς ακτιβιστές, όχι όμως και τις δηλώσεις που μετέφερε η Οφράν περί συνομοσπονδίας με την Ιορδανία.

Ένας τμήμα της ισραηλινής δεξιάς θεωρεί ότι η ίδρυση μιας παλαιστινιακής-ιορδανικής συνομοσπονδίας είναι ο τρόπος για να αποφευχθεί η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και ταυτόχρονα να ξεφορτωθεί το Ισραήλ κάθε ευθύνη του απέναντι στους 3,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταγγέλλουν την εξωτερική πολιτική του Τραμπ, την οποία θεωρούν υπερβολικά φιλοϊσραηλινή. Ο Τραμπ έχει θέσει ως στόχο του την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και έχει αναθέσει στον γαμπρό και σύμβουλό του, τον Τζάρεντ Κούσνερ, να εργαστεί για τον σκοπό αυτόν. Ο Κούσνερ και ο Γκρίνμπλατ πραγματοποίησαν μια «διακριτική» περιοδεία στην περιοχή, στα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Οφράν, ο Μαχμούντ Αμπάς αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του δικαιώματος των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ, το 1948. Οι απόγονοί τους έχουν και αυτοί καθεστώς πρόσφυγα και η UNRWA, το Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, έχει καταγράψει ως πρόσφυγες περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους. Το Ισραήλ απαιτεί να εγκαταλείψουν αυτό το αίτημα.

Ο Αμπάς είπε ότι δεν τάσσεται υπέρ μιας λύσης που θα μπορούσε «να καταστρέψει το Ισραήλ» αλλά θέλει να βρεθεί ένας συμβιβασμός στο θέμα αυτό που θεωρείται «κλειδί» για μια ειρηνευτική συμφωνία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

Διεθνή / Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

«Αν ήξερα ή αν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή, φυσικά θα απολογούμουν. Όμως δεν ήμουν ούτε συνένοχος ούτε ενήμερος για όσα έκανε» υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Διεθνή / ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ένοπλες ομάδες φέρεται να στήνουν οδοφράγματα και να ελέγχουν οχήματα προκειμένου να εντοπίσουν Αμερικανούς
THE LIFO TEAM