Σ. Αραβία: Θανατική ποινή για πέντε ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησε εισαγγελέας

Σ. Αραβία: Θανατική ποινή για πέντε ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησε εισαγγελέας Facebook Twitter
H ακτιβίστρια Israa al-Ghomgham
0

Να επιβληθεί η θανατική ποινή σε πέντε υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζήτησε εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας, όπως κατήγγειλαν μη κυβερνητικές οργανώσεις. 

Τα πέντε άτομα από την Ανατολική Επαρχία του σουνιτικού βασιλείου έχουν προσαχθεί ενώπιον ενός ειδικού δικαστηρίου με την κατηγορία της  τρομοκρατίας, το οποίο περιβάλλεται από άκρα μυστικότητα. 

Μεταξύ των πέντε, είναι η σιίτισα Ίσρα αλ Γομγάμ, η πρώτη γυναίκα -σύμφωνα με σαουδάραβες ακτιβιστές- που κινδυνεύει να της επιβληθεί η θανατική ποινή εξαιτίας των πρωτοβουλιών της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο. Τη βαρύνουν κατηγορίες όπως η υποκίνηση διαδηλώσεων και η ηθική υποστήριξη προς ταραξίες.

Η επικεφαλής της διεύθυνσης για τη Μέση Ανατολή του αμερικανικού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), Σάρα Λία, τόνισε σε ανακοίνωση της ΜΚΟ που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, πως «κάθε εκτέλεση είναι φρικιαστική, αλλά το να ζητείται (να επιβληθεί) η θανατική ποινή σε ακτιβιστές και ακτιβίστριες όπως είναι η Ίσρα αλ Γομγάμ, η οποία δεν κατηγορείται καν για βίαιη συμπεριφορά, είναι τερατώδες». 

Η ALQST, μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία που εδρεύει στο Λονδίνο (σ.σ. έλκει το όνομά της από έναν όρο του Κορανίου που μεταφράζεται «δικαιοσύνη»), αναφέρθηκε στην υπόθεση της Γομγάμ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η γραμματεία Τύπου και Επικοινωνίας της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters της ζήτησε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη και οι αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κατά τις οποίες οι πέντε κατηγορούμενοι έχουν ήδη εκτελεστεί δεν ευσταθούν.

Η Σαουδική Αραβία, απόλυτη μοναρχία όπου οι δημόσιες διαμαρτυρίες, οι διαδηλώσεις και τα πολιτικά κόμματα είναι εκτός νόμου, ανήγγειλε τα τελευταία χρόνια κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αφότου ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έγινε πρίγκιπας διάδοχος αποκτώντας τεράστια δύναμη.

Όμως οι αναγγελίες για μεταρρυθμίσεις συνοδεύτηκαν από μια εκστρατεία πάταξης κάθε διαφωνίας, με δεκάδες ιερωμένους, διανοούμενους και ακτιβιστές να συλλαμβάνονται πέρυσι, ανάμεσά τους γυναίκες που συμμετείχαν σε μια εκστρατεία υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν στη βαθιά συντηρητική χώρα.

Εξάλλου, η ομαδική σύλληψη μελών της βασιλικής οικογένειας, υπουργών και επιχειρηματιών τον περασμένο Νοέμβριο με κατηγορίες για διαφθορά προκάλεσαν σοκ στο βασίλειο και άφησαν άναυδους συμμάχους του Ριάντ, όπως και ξένους επενδυτές. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες αφέθηκαν έκτοτε ελεύθεροι, αφού έκλεισαν συμφωνίες για την καταβολή χρηματικών ποσών — στις περισσότερες περιπτώσεις το ύψος τους δεν έγινε γνωστό — με την κυβέρνηση.

Η Γομγάμ είναι γνωστή σιίτισα ακτιβίστρια, η οποία κατέγραφε τις μαζικές διαδηλώσεις στην Ανατολική Επαρχία, αρχής γενομένης το 2011. Συνελήφθη στο σπίτι της τον Δεκέμβριο του 2015 μαζί με τον σύζυγό της.

Τα περισσότερα μέλη της σιιτικής μειονότητας της Σαουδικής Αραβίας ζουν στην πετρελαιοπαραγωγική Ανατολική Επαρχία. Πολλοί μειονοτικοί καταγγέλλουν ότι τους απαγορεύεται να θρησκεύονται δημόσια ή ότι αντιμετωπίζουν παρεμβάσεις από τις σουνιτικές αρχές, καθώς και το ότι και δεν τους προσφέρονται ευκαιρίες ως προς την απασχόληση ή τη μόρφωση. Το Ριάντ αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν στο παρελθόν εκτελέσει σιίτες ακτιβιστές με κατηγορίες που οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήρισαν πολιτικές, ή κατασκευασμένες. Οι αρχές εγγράφουν τις διαδηλώσεις των σιιτών στο πλαίσιο των εντάσεων με το Ιράν, τη σιιτική Ισλαμική Δημοκρατία που αποτελεί τον μεγάλο αντίπαλο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στον αγώνα για επιρροή στη Μέση Ανατολή. Το Ριάντ κατηγορεί την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να υποκινήσει αναταραχή.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας εξάλλου έχουν διεξαγάγει επανειλημμένα επιχειρήσεις εναντίον ενόπλων σιιτών στην Ανατολική Επαρχία, όπου καταγράφονται βίαια επεισόδια και σποραδικές επιθέσεις εδώ και χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM
Βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο

Διεθνή / Παραιτήθηκε η Ισραηλινή αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή βίντεο με κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Το υλικό, που δημοσιοποίησε το CNN, φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν βάναυσα έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο τον Ιούλιο του 2024
LIFO NEWSROOM
ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / Σεισμός 6,3R στο Αφγανιστάν: Νέος απολογισμός για νεκρούς και τραυματίες - «Αισθητός ως την Καμπούλ»

Ο νέος φονικός σεισμός έπληξε το βόρειο Αφγανιστάν έπειτα από τη σεισμική δόνηση 6 βαθμών στα τέλη Αυγούστου στις επαρχίες Κουνάρ, Λαγκμάν και Νανγκαρχάρ
LIFO NEWSROOM