Σε ισχύ ο νόμος στη Δανία που απαγορεύει τη μπούρκα και το νικάμπ

Σε ισχύ ο νόμος στη Δανία που απαγορεύει τη μπούρκα και το νικάμπ Facebook Twitter
EPA/CHRISTIAN BRUNA
1

Ο νόμος που απαγορεύει κάθε ενδυμασία η οποία καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων της μπούρκας και του νικάμπ, τέθηκε σε ισχύ στη Δανία, ενώ αναμένονται διαμαρτυρίες.

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εφαρμόσει παρόμοια απαγόρευση, υποστηρίζοντας πως δεν στοχεύει κάποια συγκεκριμένη θρησκεία. Το μέτρο δεν απαγορεύει τη μαντήλα, τα τουρμπάνια και το εβραϊκό κιπά (καπέλο).

Όμως ο νόμος έχει γίνει γνωστός ως «απαγόρευση της μπούρκας» και θεωρείται ότι βάζει στο στόχαστρο κυρίως το νικάμπ και την μπούρκα. Όπως επισημαίνει το Associated Press, λίγες γυναίκες μουσουλμάνες στη Δανία φορούν τέτοιες ενδυμασίες.

Το νέο μέτρο επιτρέπει στους πολίτες να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν υπάρχει «σαφής σκοπός», για παράδειγμα όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή ή όταν χρειάζεται να συμμορφωθούν με άλλες νομικές απαιτήσεις, όπως η χρήση κράνους σε περίπτωση που μετακινούνται με μοτοσικλέτα.

Όσοι παραβαίνουν τον νόμο για πρώτη φορά, θα πληρώνουν πρόστιμο 1.000 κορώνες Δανίας (περίπου 134 ευρώ). Αν το αδίκημα επαναληφθεί, το πρόστιμο μπορεί να αγγίξει και τις 10.000 κορώνες ενώ μπορεί να επιβληθεί και ποινή φυλάκισης έξι μηνών.

Παράλληλα, όποιος αναγκάζει κάποιο άλλο άτομο να φοράει ενδυμασία η οποία καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, χρησιμοποιώντας βία ή απειλές, κινδυνεύει με ποινή έως και δύο χρόνια φυλάκισης.

Ο Marcus Knuth, του κυβερνώντος φιλελεύθερου κόμματος Venstre, τόνισε πως οι ενδυμασίες ορισμένων συντηρητικών μουσουλμάνων γυναικών είναι «έντονα καταπιεστικές».

Από την πλευρά της, η Sasha Andersen, από την ακτιβιστική ομάδα Party Rebels, επισήμανε πως προγραμματίζεται μία διαδήλωση εντός της ημέρας, ενάντια σε αυτό το μέτρο που, όπως είπε, κάνει διακρίσεις κατά μιας μειονοτικής ομάδας.

Σημειώνεται πως η Αυστρία, η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν θέσει σε ισχύ παρόμοιους νόμους.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αυτός ο νόμος έχει μια λογική (και απολύτως δικαιολογημένος όταν πρόκειται για οδήγηση, συναλλαγή με τράπεζα, δημόσια υπηρεσία ή οπουδήποτε αλλού απαιτείται εξακρίβωση ταυτότητας).Μια ερώτηση όμως: θα ισχύσει και για τις φραγκάτες τουρίστριες από Σαουδική Αραβία και Εμιράτα; Γιατί, στη Γαλλία όπου ισχύει ήδη αυτός ο νόμος, εφαρμόζεται όσον αφορά τις (κολλημένες) μουσουλμάνες των φτωχών προαστίων, αλλά δεν ενοχλεί καθόλου τις πλούσιες μπουρκοφόρες που κάνουν τζίρους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στα πολυτελή καταστήματα και ξενοδοχεία του Παρισιού και της Κυανής Ακτής.