Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές συντριβές εμπορικών πτήσεων αυξήθηκε το 2020 φτάνοντας τους 299 παγκοσμίως, παρόλο που ο αριθμός των ατυχημάτων και δυστυχημάτων μειώθηκε κατά περισσότερο από 50%, αναφέρουν στοιχεία ολλανδικής συμβουλευτικής εταιρείας.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εταιρεία αεροπλοΐας «To70», το 2020 σημειώθηκαν 40 ατυχήματα με μεγάλα εμπορικά επιβατικά αεροπλάνα, πέντε από τα οποία ήταν θανατηφόρα, με αποτέλεσμα 299 θανάτους. Το 2019 σημειώθηκαν 86 ατυχήματα, οκτώ από τα οποία ήταν θανατηφόρα, με απολογισμό 257 θανάτους.

 

Tα μεγάλα εμπορικά αεροπλάνα είχαν 0,27 δυστυχήματα ανά εκατομμύριο πτήσεις το 2020, σύμφωνα με την «To70» ή ένα θανατηφόρο κάθε 3,7 εκατομμύρια πτήσεις – από 0,18 θανατηφόρα ανά εκατομμύριο πτήσεις το 2019, αναφέρει το Reuters.

 

Η μείωση των συντριβών ήρθε εν μέσω απότομης μείωσης των πτήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το Flightradar24 ανέφερε ότι οι εμπορικές πτήσεις που παρακολούθησε παγκοσμίως το 2020 μειώθηκαν κατά 42%, στα 24,4 εκατομμύρια.

 

Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους τον Ιανουάριο

 

Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους σημειώθηκαν το Ιανουάριο του 2020, με 176 άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους όταν ένα ουκρανικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από λάθος στον ιρανικό εναέριο χώρο.

 

Το δεύτερο θανατηφόρο περιστατικό ήταν η συντριβή ενός αεροσκάφους στο Πακιστάν τον Μάιο, με 98 νεκρούς.

 

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι θάνατοι στις αεροπορικές μεταφορές έχουν μειωθεί αισθητά. Μόλις το 2005, είχαν καταγραφεί 1.015 θάνατοι επιβατών σε εμπορικές πτήσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με το Δίκτυο Ασφάλειας της Αεροπορίας (ASN).

 

Τα τελευταία πέντε χρόνια, σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 14 θανατηφόρα ατυχήματα για επιβατικά και μεταγωγικά αεροπλάνα, με αποτέλεσμα 345 θανάτους ετησίως, ανέφερε η ASN.

 

Το 2017, η αεροπορία είχε την ασφαλέστερη χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο με μόνο δύο θανατηφόρα ατυχήματα, που αφορούσαν περιφερειακά ελικοστρόβιλα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα 13 θανάτους – χωρίς καμία θανατηφόρα συντριβή επιβατικού αεροσκάφους.

 

Με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr