Η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως έχει αρχίσει να κατεδαφίζει εγκαταστάσεις-κλειδιά σε ένα πεδίο δοκιμών πυραύλων κι εκτόξευσης δορυφόρων, σύμφωνα με την οργάνωση εμπειρογνωμόνων, 38 North.

 

Δορυφορικές φωτογραφίες του πεδίου δοκιμών Σόχε, που τραβήχτηκαν τις προηγούμενες ημέρες από την εταιρεία Digital Globe, εικονίζουν διαλυμένες δομές και κτίρια στο πεδίο.

 

Στο Σόχε αναπτύσσονταν επίσης μηχανές για βαλλιστικούς πυραύλους και οι εγκαταστάσεις εκεί θεωρούνταν εξαιρετικά σημαντικές για την ανάπτυξη των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) της Πιονγκγιάνγκ.


Σύμφωνα με τη 38 North, «καθώς οι εγκαταστάσεις αυτές πιστεύεται ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τεχνολογιών για το πρόγραμμα ICBM της Βόρειας Κορέας, οι προσπάθειες αυτές αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» από μέρους της Πιονγιάνγκ.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει μετά τη συνάντηση κορυφής με τον Κιμ ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας του υποσχέθηκε στη Σιγκαπούρη πως ένα σημαντικό πεδίο δοκιμών μηχανών πυραύλων θα καταστρεφόταν πολύ σύντομα.


Ο Τραμπ δεν διευκρίνισε σε ποιο πεδίο δοκιμών αναφερόταν.

 

Αμερικανός αξιωματούχος πάντως είχε κατόπιν διαβεβαιώσει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως επρόκειτο για το Σόχε, που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορέας.

 

Πάντως οι νεότερες εγκαταστάσεις στο πεδίο δοκιμών αυτό έχουν παραμείνει άθικτες μέχρι στιγμής.

 

Ένας αξιωματικός των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων υποβάθμισε την εξέλιξη, λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το Πεντάγωνο δεν έδινε τόση σημασία στο πεδίο δοκιμών του Σόχε. «Δεν βρίσκεται στα ραντάρ μας», είπε χαρακτηριστικά.


Τη Δευτέρα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα, μολονότι πολλοί παρατηρητές σημειώνουν την απουσία χειροπιαστής προόδου, έναν μήνα και πλέον μετά τη συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ