Η Nissan παραδέχτηκε παραποιήσεις στους ελέγχους ρύπανσης για 19 μοντέλα αυτοκινήτων

Η Nissan παραδέχτηκε παραποιήσεις στους ελέγχους ρύπανσης για 19 μοντέλα αυτοκινήτων Facebook Twitter
EPA/CHRISTOPHER JUE
0

Η Nissan παραδέχθηκε σήμερα είχε χρησιμοποιήσει ακατάλληλες μεθόδους για τη μέτρηση των εκπομπών ρύπων και της οικονομίας καυσίμου για 19 μοντέλα αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ιαπωνία. 

Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση παρατυπιών στις διαδικασίες επιθεώρησης της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, σε διάστημα μικρότερου του ενός έτους.

Σύμφωνα με τη Nissan, η παράβαση δεν επηρεάζει οχήματα που εξάγονται στο εξωτερικό, καθώς αφορά προδιαγραφές που αφορούν αποκλειστικά την ιαπωνική αγορά. 

Ειδικότερα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι βρήκε πως οι συνθήκες για τις δειγματοληπτικές δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων και την οικονομία καυσίμου στις τελικές επιθεωρήσεις αυτοκινήτων στα περισσότερα από τα εργοστάσιά της στην Ιαπωνία δεν συμβάδιζαν με τα εγχώρια πρότυπα και ότι οι εκθέσεις επιθεώρησης βασίστηκαν σε παραποιημένες τιμές μέτρησης.

Η μετοχή της εταιρίας έκλεισε σήμερα με απώλειες περίπου 5% στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου και πλέον έτους.

Τα νέα έγιναν γνωστά μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, αλλά η εταιρία είχε προαναγγείλει ότι θα έκανε μια ανακοίνωση για τις δοκιμές των εκπομπών ρύπων, προκαλώντας ανησυχία.

Πρόκειται για το τελευταίο σε μία λίστα περιστατικών παραποίησης στοιχείων στην Ιαπωνία, τα οποία έχουν αμαυρώσει την εικόνα της μεταποιητικής βιομηχανίας της χώρας, γνωστής για την υψηλή ποιότητα της παραγωγής της.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Nissan ανακοίνωσε ότι για δεκαετίες μη πιστοποιημένοι επιθεωρητές υπέγραφαν τους τελικούς ελέγχους για οχήματα που πωλούνταν στην Ιαπωνία, οδηγώντας στην ανάκληση 1,2 εκατ. οχημάτων στην εγχώρια αγορά.

«Είναι ένα μεγάλο και σοβαρό θέμα για την εταιρία μας», δήλωσε ο γενικός επιχειρησιακός διευθυντής Γιασουχίρο Γιαμαούτσι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Συνειδητοποιούμε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν κενά στο θέμα της συμμόρφωσής μας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η εταιρία θα προχωρήσει σε έρευνα για το θέμα, μια διαδικασία που αναμένει να διαρκέσει ένα μήνα ή και περισσότερο.

Το ζήτημα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εθελοντικών ελέγχων συμμόρφωσης που ξεκίνησε η εταιρία ύστερα από το περυσινό σκάνδαλο με τις επιθεωρήσεις οχημάτων. Σύμφωνα με τη Nissan, από τις 2.200 δειγματοληπτικές δοκιμές που έγιναν σε έξι εργοστάσια που παράγουν οχήματα της Nissan, οι 1.200 σε πέντε εγκαταστάσεις έδειξαν κάποιου είδους παραποίηση.

Όπως ανακοίνωσε η Nissan, δεν ανέκυψε ανάγκη για ανακλήσεις καθώς οι παρατυπίες δεν έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μοντέλων και οι χιλιομετρικές ενδείξεις συμβαδίζουν με τα επίπεδα που παρουσιάζονται στους καταλόγους προϊόντων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, τα περιστατικά παραποίησης χρονολογούνται από το 2013 με την εμπλοκή 10 εργαζομένων, αν και ο Γιαμαούτσι δήλωσε πως είναι πιθανόν παλαιότερα στοιχεία να δείξουν ότι το πρόβλημα είχε προκύψει ακόμα νωρίτερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM