Καθολικός αρχιεπίσκοπος στην Αυστραλία καταδικάστηκε στη μέγιστη ποινή φυλάκισης 12 μηνών με την κατηγορία ότι συγκάλυψε τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, κατά τη δεκαετία του '70.

 

Ο Φίλιπ Ουίλσον, αρχιεπίσκοπος της Αδελαΐδας, γίνεται ο ανώτερος σε αξίωμα της Καθολικής Εκκλησίας παγκοσμίως, ο οποίος καταδικάζεται.

 

Ο Ουίλσον κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο τον προηγούμενο μήνα για τη συγκάλυψη της κακοποίησης αγοριών από τον παιδεραστή ιερέα Τζέιμς Πάτρικ Φλέτσερ στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας.

 

Την Τρίτη το δικαστήριο αποφάσισε την κατ' οίκον κράτησή του για έναν χρόνο, το οποίο πιθανότατα σημαίνει ότι θα αποφύγει τη φυλακή.

 

Ο δικαστής Ρόμπερτ Στόουν είπε ότι ο ανώτερος κληρικός «δεν έδειξε καμία μεταμέλεια». 

 

Οι δικηγόροι προσπάθησαν να πείσουν το δικαστήριο ότι ο 67χρονος αρχιεπίσκοπος έπασχε από τη Νόσο του Αλτσχάιμερ, το οποίο ωστόσο δεν έγινε δεκτό.

 

Ο Ουίλσον δεν παραιτήθηκε από αρχιεπίσκοπος, παρά το γεγονός ότι δεν ασκεί τα καθήκοντά του μετά την καταδίκη του.

 

Το Μάιο, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι δεν κατήγγειλε την κακοποίηση των αγοριών από το συνάδελφό του Τζέιμς Πάτρικ Φέτσερ στην αστυνομία.

 

Ένα από τα θύματα του Φλέτσερ, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι είχε περιγράψει λεπτομερώς την κακοποίηση στον αρχιεπίσκοπο Γουίλσον το 1976, πέντε χρόνια αργότερα. 

 

 

Ο Φλέτσερ καταδικάστηκε για εννέα κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης το 2004 και πέθανε στη φυλακή δύο χρόνια αργότερα.

 

Με πληροφορίες από BBC