Οι αρχές στη Γερμανία συνέλαβαν σήμερα έναν φερόμενο ακραίο Ισλαμιστή, που κάποτε διετέλεσε σωματοφύλακας του Οσάμα Μπιν Λάντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

 

Ο 42χρονος Τυνήσιος, με όνομα Σαμί Α, πυροδότησε κατακραυγή με την υπόθεσή του τον Απρίλιο, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ο άνδρας λάμβανε κοινωνικά επιδόματα, αν και οι υπηρεσίες πληροφοριών τον θεωρούσαν ενδεχόμενο κίνδυνο.

 

Οι αρχές στη δυτική πόλη Μπόχουμ ζήτησαν από την αστυνομία να συλλάβει τον Σάμι Α. και ο άνδρας δεν πρόβαλε αντίσταση, τόνισε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

 

Η εφημερίδα Bild ανέφερε, χωρίς να επικαλεστεί τις πηγές της, ότι ο Σάμι Α. πρόκειται πλέον να απελαθεί. Η αστυνομία δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα, παραπέμποντας στις αρχές του Μπόχουμ.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έδωσε εντολή στις μεταναστευτικές αρχές να επισπεύσουν τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν την Γερμανία να απελάσει τον Σάμι Α.

 

Η γερμανική μεταναστευτική υπηρεσία ήρε την απαγόρευση για την απέλασή του, καθιστώντας πιθανή την επιστροφή του στην Τυνησία.

 

Παντρεμένος και πατέρας ο άνδρας ζει στο Μπόχουμ από το 2005.

 

Οι γερμανικές αρχές προσπαθούν από το 2006 να απελάσουν τον άνδρα, αλλά ο κίνδυνος να υποστεί βασανιστήρια στην πατρίδα το έχουν αποτρέψει, σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα της Bild.

 

Το 2015 ένα γερμανικό δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Σάμι Α. υποστήριξε την αλ Κάιντα και συμμετείχε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε ένα στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν.

 

Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου διετέλεσε σποραδικά σωματοφύλακας του πρώην ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, που σκοτώθηκε από Αμερικανούς πεζοναύτες το 2011.

 

Ο ίδιος αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες και τόνισε ότι είχε λάβει θρησκευτική εκπαίδευση στο Πακιστάν εκείνη την περίοδο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP