Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσκάλεσε τον Τραμπ στην Πιονγιάνγκ και αποδέχθηκε την πρόταση να επισκεφθεί τις ΗΠΑ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσκάλεσε τον Τραμπ στην Πιονγιάνγκ και αποδέχθηκε την πρόταση να επισκεφθεί τις ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA/kcna
0

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ, ενώ παράλληλα αποδέχθηκε την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο πρακτορείο KCNA.

Το KCNA μετέδωσε συγκεκριμένα πως, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στη Σιγκαπούρη, «ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσκάλεσε τον Τραμπ να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ εν ευθέτω χρόνω» και «ο Τραμπ προσκάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να πάει στις ΗΠΑ».

«Οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν ευχαρίστως τις αμοιβαίες προκλήσεις, πεπεισμένοι ότι (οι επισκέψεις αυτές) θα αποτελέσουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες για τη βελτίωση των σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε το ίδιο πρακτορείο.

Παράλληλα, το KCNA ανέφερε πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θεωρεί ότι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου εξαρτάται από τον αμοιβαίο τερματισμό κάθε ενέργειας που οδηγεί σε αντιπαλότητα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε (σ.σ. κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής) ότι προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο και να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση, οι δύο χώρες πρέπει να δεσμευθούν να απόσχουν από το να ανταγωνίζονται» η μια την άλλη, «αμοιβαία, ώστε να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση», μετέδωσε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο πρακτορείο, ο Τραμπ υποσχέθηκε επίσης να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας και να δώσει εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας. 

Ο Τραμπ φέρεται να έκανε την υπόσχεση αυτή μετά τη δέσμευσή του να τερματίσει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο. Δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο για τις κυρώσεις από πλευράς της Ουάσινγκτον, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Ο Τραμπ αναστέλλει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα
 

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων από κοινού με τη Νότια Κορέα, όσο γίνονται οι διαπραγματεύσεις με καλή πίστη για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

«Δεν πρόκειται να διεξαγάγουμε στρατιωτικά γυμνάσια όσο διαπραγματευόμαστε με καλή πίστη με την Πιονγιάνγκ», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News στη Σιγκαπούρη, λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ερωτηθείς εάν συζήτησε με τον Κιμ το ενδεχόμενο ο Βορειοκορεάτης ηγέτης να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απάντησε: «νομίζω ότι την κατάλληλη στιγμή, οπωσδήποτε θα έρθει στον Λευκό Οίκο».


Επιπλέον, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τραμπ τόνισε πως η χωρίς προηγούμενο συνάντησή του στη Σιγκαπούρη με τον Κιμ Γιονγκ Ουν συνέβαλε να αποφευχθεί «μια πυρηνική καταστροφή».


«Ο κόσμος έκανε ένα μεγάλο βήμα πίσω από μια δυνητική πυρηνική καταστροφή!», έκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Όχι πια εκτοξεύσεις πυραύλων, ούτε δοκιμές πυρηνικών όπλων! Οι όμηροι επέστρεψαν στα σπίτια τους και στις οικογένειές τους. Ευχαριστώ πρόεδρε Κιμ, η ημέρα μας μαζί ήταν ιστορική!», πρόσθεσε ο Τραμπ στην ανάρτηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM