No.1

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν 14 θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν 14 θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ Facebook Twitter
EPA/SEDAT SUNA
0

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε δεκατέσσερις στόχους στην περιοχή του όρους Καντίλ στο βόρειο Ιράκ, προπύργιο της εκτός νόμου οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο την Κυριακή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν πολλούς στόχους, ανάμεσά τους κρησφύγετα και αποθήκες όπλων.

Η διαδικτυακή αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Sabah ανέφερε ότι τρεις Κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες «εξουδετερώθηκαν» στους βομβαρδισμούς. 

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του PKK στις περιοχές του όρους Καντίλ και του όρους Σίντζαρ στο βόρειο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα, ενώ πλέον απομένουν δύο εβδομάδες και κάτι ως τις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τουρκικά στρατεύματα κινούνται προς τα όρη Καντίλ.

Ο πόλεμος ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και το PKK κρατάει από το 1984 κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους.

Οι μάχες αναζωπυρώθηκαν μετά το καλοκαίρι του 2015, όταν μια κατάπαυση του πυρός κατέρρευσε έπειτα από δύο χρόνια.

Έκτοτε, χερσαίες επιχειρήσεις των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας και αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των Kούρδων αυτονομιστών ανταρτών στο βόρειο Ιράκ εξαπολύονται σχεδόν καθημερινά.

Το PKK προχωρά επίσης συχνά σε επιθέσεις, εναντίον κυρίως των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού.

Η κουρδική παράταξη χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, των ΗΠΑ και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-Sputnik

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM