Αλλαγές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Ποιες χώρες παραμένουν και ποιες «φεύγουν»

Αλλαγές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Ποιες χώρες παραμένουν και ποιες «φεύγουν» Facebook Twitter
0

Από το 2019 η Γερμανία θα κατέχει θέση στο πιο ισχυρό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, καθώς εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οπότε για τα επόμενα δυο χρόνια θα έχει έδρα εκεί. 

Στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών η Γερμανία έλαβε 184 σε σύνολο 193 ψήφων. Συνολικά, άλλαξαν πέντε μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου και εξελέγησαν επίσης το Βέλγιο, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική και η Δομινικανή Δημοκρατία. Οι πέντε αυτές χώρες αντικατέστησαν τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Αιθιοπία, τη Βολιβία και το Καζακστάν που θα αποσυρθούν στο τέλος του έτους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το πιο ισχυρό όργανο των Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχουν πέντε μόνιμα και δέκα μη μόνιμα μέλη. Τα μόνιμα μέλη είναι αυτά που έχουν το δικαίωμα του βέτο: οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα. Τα μη μόνιμα αλλάζουν κάθε δύο χρόνια. Η Γερμανία είναι τώρα μέλος του ΣΑ για πέμπτη φορά.

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (SPD) ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη για να προωθήσει την υποψηφιότητα της Γερμανίας. Μετά την ψηφοφορία είπε ότι η Γερμανία έχει τώρα «ένα μεγάλο καθήκον και ευθύνη να αντιμετωπίσει».

Τα επόμενα χρόνια, η Γερμανία σκοπεύει να εργαστεί πρωτίστως για την πρόληψη κρίσεων. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να είναι πιο ολοκληρωμένο», δήλωσε ο Γερμανός Πρέσβης του ΟΗΕ, κ. Κρίστοφ Χόισγκεν. «Πρέπει να αγωνιστεί για την πρόληψη των κρίσεων». Στα Ηνωμένα Έθνη γενικά, αυτή η προσέγγιση είναι ήδη ευρέως διαδεδομένη, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στην ημερήσια διάταξη της Γερμανίας, γράφει η εφημερίδα Die Zeit. «Εμείς δεν θα είμαστε σε θέση να επιβάλουμε πράγματα , αλλά θέλουμε ένα σαφές όραμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε ο Χόισγκεν, ο οποίος εκπροσωπεί τη Γερμανία στα Ηνωμένα Έθνη από το περασμένο έτος και στο παρελθόν ήταν σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ: Τον Απρίλιο στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει ταξίδι στην Κίνα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Σι Τζινπίνγκ να επαναλαμβάνει ότι η Κίνα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη
LIFO NEWSROOM
«Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Διεθνή / «Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου σχολιάζουν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, με κάποιους να το απορρίπτουν πλήρως και άλλους να δηλώνουν πως «είναι ώρα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα πράγμα»
LIFO NEWSROOM