Τραμπ: Στη Σύνοδο Κορυφής μπορεί να υπογραφεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου της Κορέας

Τραμπ: Στη Σύνοδο Κορυφής μπορεί να υπογραφεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου της Κορέας Facebook Twitter
EPA
0

Στην πιθανότητα να υπογραφεί στη Σιγκαπούρη μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου της Κορέας αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσκαλέσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στην Ουάσινγκτον.

Θα μπορούσαμε να υπογράψουμε μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Σιγκαπούρη μεταξύ του ίδιου και του Κιμ Γιονγκ Ουν, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι ο τερματισμός του πολέμου θα ήταν η αρχή, το εύκολο μέρος.

Ο Τραμπ είπε ότι αν χρησιμοποιήσει τη φράση μέγιστη πίεση μετά τη συνάντηση, αυτό θα σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα έχουν πάει καλά. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι αν όλα πάνε καλά τότε θα μπορούσε να προσκαλέσει τον Κιμ στις ΗΠΑ.

Προειδοποίησε επίσης ταυτόχρονα ότι είναι πλήρως προετοιμασμένος να αποχωρήσει αν δεν εξελιχθεί καλά η σύνοδος αυτή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ασφαλώς θα ήθελε να δει την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα και επαίνεσε τους προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν για τον ρόλο που διαδραμάτισαν το τελευταίο διάστημα προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναφερόμενος στην επιστολή που του έστειλε την περασμένη εβδομάδα ο Κιμ την χαρακτήρισε πολύ θερμή και φιλική, προσθέτοντας ότι εκτίμησε αυτή τη χειρονομία.

Στη συνάντηση που θα έχει με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη ο Τραμπ σκοπεύει να θέσει και το ζήτημα των απαχθέντων πολιτών για το οποίο του μίλησε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας με τον οποίο, όπως είπε, θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενή επικοινωνία.

Ο Σίνζο Άμπε από την πλευρά του επισήμανε ότι η συζήτηση που είχε με τον Τραμπ επικεντρώθηκε στο θέμα της Βόρειας Κορέας και ότι αντάλλαξαν λεπτομερείς και ειλικρινείς απόψεις. Τόνισε ότι ο ίδιος εύχεται να μπορούσε να μιλήσει απευθείας στη Βόρεια Κορέα για το θέμα των πολιτών που έχουν απαχθεί. Πρόσθεσε όμως ότι ο πρόεδρος Τραμπ κατανοεί το ζήτημα και θα το εξηγήσει στον Κιμ.

Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, ο Άμπε τόνισε ότι η Ιαπωνία συμφωνεί πλήρως ότι δεν θα πρέπει να αρθούν μέχρι να γίνουν ενέργειες για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Αν η Βόρεια Κορέα είναι πρόθυμη να κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνηση, τότε το μέλλον θα είναι λαμπρό, πρόσθεσε.

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τους δύο ηγέτες ήταν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών τους για τις οποίες ο Τραμπ είπε ότι εργάζονται με σκοπό να τις βελτιώσουν, να μειώσουμε την εμπορική ανισορροπία, να απομακρύνουμε τα εμπόδια για τις αμερικανικές εξαγωγές και να επιτύχουμε μια δίκαιη και αμοιβαίως επωφελή οικονομική συνεργασία.

 Ενθαρρύνουμε τους Ιάπωνες επενδυτές να ανοίξουν νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ και αυτό θα συμβεί. Ο πρωθυπουργός (Άμπε) μου είπε ότι θα γίνει, κατέληξε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM