Μία λίστα με αμερικανικά προϊόντα, στα οποία θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί ύψους 15-25%, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας του Μεξικού. 

 

Πρόκειται για αντίποινα στους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

 

Στον κατάλογο των αμερικανικών προϊόντων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το χοιρινό κρέας, το ουίσκι, τυριά, τα μήλα και οι σταφίδες.

 

Το μεξικανικό υπουργείο αναφέρει στον επίσημο ιστότοπό του πως ενώπιον της «μονομερούς υιοθέτησης» από τις ΗΠΑ του μέτρου επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, το Μεξικό «έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μέτρα με ισοδύναμες εμπορικές επιπτώσεις».

 

Τα προϊόντα που στοχοθετούνται είναι κυρίως αγροτικά προϊόντα, ενώ στον κατάλογο προστίθενται προϊόντα με βάση το μέταλλο, όπως πλάκες από χάλυβα ή σωλήνες διάτρησης.

 

«Το Μεξικό μπορεί να προσαρμόσει τη σύνθεση της λίστας των προϊόντων εισαγωγής από τις ΗΠΑ», τα οποία στοχοθετούνται από τους δασμούς, προειδοποιεί ακόμη το υπουργείο.

 

Η αύξηση των τελωνειακών δασμών στοχεύει τομείς στους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται «πολιτικά θετικά διακείμενος», όπως η παραγωγή χοιρινού κρέατος, επισημαίνουν Μεξικανοί ειδικοί.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr