Καλιφόρνια: Μηνύσεις στο πανεπιστήμιο USC για σεξουαλική κακοποίηση από γιατρό του ιδρύματος

Καλιφόρνια: Μηνύσεις στο πανεπιστήμιο USC για σεξουαλική κακοποίηση από γιατρό του ιδρύματος Facebook Twitter
EPA
0

Πέντε πρώην φοιτήτριες του πανεπιστημίου USC κατέθεσαν χθες μήνυση εναντίον του ιδρύματος που βρίσκεται στην Καλιφόρνια.

Οι γυναίκες κατηγορούν τους υπεύθυνους του πανεπιστημίου ότι δεν τις προστάτευσαν από τον γυναικολόγο που εργαζόταν σε αυτό, τον Τζορτζ Τίνταλ, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση.

Παράλληλα εγκαλούν το Ίδρυμα επειδή δεν αντέδρασε όταν έγιναν οι πρώτες καταγγελίες για τη συμπεριφορά του γιατρού.

Δύο αγωγές κατατέθηκαν χθες Δευτέρα στο Λος Άντζελες, η πρώτη εξ ονόματος τεσσάρων πρώην φοιτητριών που δεν κατονομάζονται και η δεύτερη από μια γυναίκα της οποίας αναφέρονται μόνο τα αρχικά, Τζ. Σ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των γυναικών, ο γυναικολόγος έβαζε τα δάχτυλά του και συχνά ολόκληρο το χέρι του στον κόλπο των ασθενών του χωρίς κανέναν ιατρικό λόγο.

Ρωτούσε κάποιες για τις πρώτες σεξουαλικές τους εμπειρίες, έκανε σχόλια για το στήθος ή το δέρμα τους, ακόμη και για τα γεννητικά τους όργανα και τις έβαζε να περιμένουν γυμνές μέχρι να τις εξετάσει, κάτι που δεν συνηθίζεται στις ΗΠΑ, όπου οι ασθενείς φορούν χάρτινη ιατρική μπλούζα.

Στην πρώτη αγωγή κατηγορείται το University of Southern California ότι δεν αντέδρασε μετά τις καταγγελίες που έγιναν εναντίον του 71χρονου Τίνταλ και προσπάθησε «να αποκρύψει τις μυριάδες καταγγελίες των φοιτητριών του για να προστατεύσεις τη φήμη του και για οικονομικούς λόγους».

Σύμφωνα με τον Τζον Μάνλι, δικηγόρο των τεσσάρων εναγουσών, ήδη 200 πρώην φοιτήτριες του USC έχουν επικοινωνήσει με την τηλεφωνική γραμμή που έχει ανοίξει για να γίνονται καταγγελίες εναντίον του πρώην γυναικολόγου, ο οποίος κατηγορείται για ανάρμοστη συμπεριφορά και σεξουαλική κακοποίηση ήδη από τη δεκαετία του 1990.

Βάσει της δεύτερης καταγγελίας, «ασθενείς και εργαζόμενοι» είχαν καταγγείλει τη συμπεριφορά του γυναικολόγου του ιατρικού κέντρου του USC στη διεύθυνση του πανεπιστημίου χωρίς να γίνει τίποτε και χωρίς να ενημερωθεί ο Ιατρικός Σύλλογος της Καλιφόρνιας για τη συμπεριφορά του».

Ο Σύλλογος ενημερώθηκε τον Φεβρουάριο και το πανεπιστήμιο έθεσε σι διαθεσιμότητα τον γυναικολόγο μόλις 2017.

Ο πρύτανης του USC, ο Μαξ Νίκιας, είχε καταγγείλει σε επιστολή του προς τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο ότι εσωτερική έρευνα που διεξήχθη το 2016 για τον γιατρό Τίνταλ «αποκάλυψε ότι υπήρχαν καταγγελίες στο παρελθόν και ο πρώην διευθυντής του ιατρικού κέντρου αποφάσισε να τις διευθετήσει ανεξάρτητα».

Καταγγελίες για ρατσιστικά σχόλια που είχε κάνει ο Τίνταλ το 2013 είχαν υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία του πανεπιστημίου, η οποία όμως «δεν εντόπισε συγκεκριμένα στοιχεία ότι παραβίασε την ισχύουσα πολιτική».

Τότε, μια νοσοκόμα, εξοργισμένη από την αδράνεια του πανεπιστημίου, προσέφυγε στην υπηρεσία πρόληψης βιασμών το 2016 και τελικά η διεύθυνση του USC έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Τίνταλ, προτού τερματίσει το συμβόλαιό του τον Ιούνιο του 2017.

Αρχικά ο γυναικολόγος είχε δηλώσει ότι θα πάρει σύνταξη, όμως στις αρχές του έτους ζήτησε να πάρει πίσω τη θέση του, απειλώντας να ασκήσει αγωγή στο πανεπιστήμιο, το οποίο ενημέρωσε τον Ιατρικό Σύλλογο Καλιφόρνιας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ