Σχεδόν όλος ο πάγος στη Βερίγγειο Θάλασσα εξαφανίστηκε και αυτό δεν έπρεπε να συμβεί ακόμη

Σχεδόν όλος ο πάγος στη Βερίγγειο Θάλασσα εξαφανίστηκε και αυτό δεν έπρεπε να συμβεί ακόμη Facebook Twitter
1

Σχεδόν όλος ο πάγος που καλύπτει τη Βερίγγειο θάλασσα έχει εξαφανιστεί επιβεβαιώνουν ανήσυχοι οι επιστήμονες που μελέτησαν τα φετινά στοιχεία.

Ο πάγος που καλύπτει την περιοχή θα έπρεπε κανονικά να διατηρηθεί για τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα και φέτος έχει εξαφανιστεί νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο έτος, εκτός από το 2017. Την περασμένη χρονιά σημειώθηκαν πάλι τόσο πρώιμα φαινόμενα, αλλά φέτος το ποσοστό εμφανίζεται χαμηλό σε συνολικό διάστημα χρόνου.

Η Βερίγγειος Θάλασσα βρίσκεται στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό μεταξύ Αλάσκας και Ρωσίας και φαίνεται πως αντιμετωπίζει το κύμα της κλιματικής αλλαγής με την έκταση του φαινομένου να λιώνει τους πάγους με πρωτοφανή ρυθμό.

Τον Φεβρουάριο, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες της Αρκτικής, οδήγησαν στην εξαφάνιση περίπου της μισής περιοχής μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες.

Η τάση αυτή συνεχίστηκε μέχρι την άνοιξη και οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι μέχρι το τέλος Απριλίου μόνο το 10% των κανονικών επιπέδων πάγου παρέμειναν ανέπαφα.

Μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας της Αρκτικής στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας έχει σκιαγραφήσει τις πραγματικές επιπτώσεις αυτών των  περιβαλλοντικών αλλαγών στις πολλές κοινότητες που κατοικούν στην περιοχή της Θάλασσας.

«Ο πάγος της θάλασσας έχει ήδη αντίκτυπο στις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων στις παράκτιες κοινότητες της Δυτικής Αλάσκας, περιορίζοντας το κυνήγι και την αλιεία που είναι οι βασικοί άξονες των οικονομιών αυτών των κοινοτήτων», δήλωσε ο κλιματολόγος Δρ. Rick Thoman στην εφημερίδα «The Washington Post».

«Το ταξίδι μεταξύ των κοινοτήτων μέσω σκάφους ή μηχανών χιονιού γίνεται όλο και πιο δύσκολο και περιορισμένο λόγω του λεπτού ασταθούς θαλάσσιου πάγου», ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση σημειώνει πως η έλλειψη θαλάσσιου πάγου τους τελευταίους μήνες έχει εκθέσει αυτές τις κοινότητες σε καιρικά φαινόμενα καθώς ο πάγος λειτουργεί κανονικά ως «τείχος» έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων.

Μια μεγάλη καταιγίδα το Φεβρουάριο κατέστρεψε το νησί Little Diomede προκαλώντας πολλά προβλήματα και ζημιές σε κατοικημένες περιοχές.

Αυτή η έλλειψη σταθερότητας επηρέασε και τα ζώα καθώς πολλά εγκατέλειψαν την περιοχή ενώ επηρεάζει την ισορροπία όλου του συστήματος.

Πίσω από την πρόωρη εξαφάνιση του πάγου είναι τόσο η μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση του πλανήτη όσο και μια ατυχής συγκυρία καιρικών φαινομένων.

Οι μελέτες δεδομένων που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την περιοχή επιβεβαίωσαν ότι τόσο οι θερμοκρασίες των ωκεανών όσο και του αέρα ήταν πολύ υψηλότερες από τις φυσιολογικές τιμές που προηγήθηκαν.

Το ποσοστό του θαλάσσιου πάγου στη Βερίγγειο ήταν συνολικά χαμηλότερο αυτό το χειμώνα σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά από τότε που τα αλιευτικά σκάφη άρχισαν να τηρούν γραπτά αρχεία το 1850.

Στην έκθεσή τους, οι επιστήμονες του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για την Αρκτική έγραψαν ότι, αν και δεν πρόκειται κάθε χρόνο να σημειώνονται τόσο χαμηλά επίπεδα, ο σχηματισμός πάγου είναι πιθανόν να παραμείνει μειωμένος εάν τα νερά παραμείνουν ζεστά.

Προειδοποιούν επίσης ότι οι κοινότητες θα πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερους χειμώνες με λίγο πάγο στη θάλασσα και περισσότερες καταιγίδες.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια