Έξι μικρά παιδιά και ένα βρέφος πνίγηκαν στο Αγαθονήσι - 16 οι νεκροί στο ναυάγιο

Έξι μικρά παιδιά και ένα βρέφος πνίγηκαν στο Αγαθονήσι - 16 οι νεκροί στο ναυάγιο Facebook Twitter
Lefteris Partsalis / SOOC
2

16 νεκροί, ανάμεσά τους έξι μικρά παιδιά και ένα βρέφος, είναι ο απολογισμός της πρώτης τραγωδίας με πρόσφυγες της χρονιάς στο Αιγαίο.

Με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου, όπου τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα βυθίστηκε ξύλινο σκάφος με πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι. Υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς τουλάχιστον δύο ακόμη άνθρωοι που επέβαιναν στη βάρκα είναι αγνοούμενοι.

Τρεις από τους επιβαίνοντες του ξύλινου σκάφους, δύο γυναίκες και ένας άνδρας κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν σώοι σε παραλία του Αγαθονησίου.

Οι σοροί αλλά και οι τρεις διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Πυθαγόρειο της Σάμου με σκάφος του λιμενικού σώματος.

Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο γυναίκες, επτά άνδρες και επτά παιδιά (τέσσερα αγόρια, δύο κορίτσια και ένα βρέφος κορίτσι).

Το ξύλινο σκάφος που μετέφερε τους πρόσφυγες είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και σε αυτό σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση επέβαιναν συνολικά 21 άτομα.

Στην επιχείρηση στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου συμμετέχουν σκάφη του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού, ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας, σκάφος της frontex και παραπλέοντα πλοία.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να συνεχιστεί αύριο καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι που κατά τόπους θα φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.

Μια μαρτυρία ενός ψαρά την οποία μεταφέρει στο Facebook ο φωτογράφος Γιώργος Μουτάφης.

Τη βαθιά της θλίψη για τους 16 νεκρούς από το ναυάγιο νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Η Ύπατη Αρμοστεία", όπως επισημαίνει, "βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη. Το σημερινό τραγικό ναυάγιο είναι το πρώτο που συμβαίνει στο Αιγαίο μέσα στο 2018 αλλά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες". Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει η Ύπατη Αρμοστεία, "σχεδόν 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος».

Σημειώνεται ότι τρεις άνθρωποι διασώθηκαν από το ναυάγιο ωστόσο υπάρχουν φόβοι για τουλάχιστον δύο ακόμα αγνοούμενους. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τυχόν επιζώντες συνεχίζεται.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΟΥΔΑΝ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ

Διεθνή / Οι ξεχασμένοι φύλακες των πυραμίδων του Σουδάν: Πώς ο πόλεμος άδειασε τη Μερόη

Κάποτε ήταν από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Σουδάν - Σήμερα, μέσα στον πόλεμο, οι πυραμίδες της Μερόης στέκουν σχεδόν έρημες, με ελάχιστους ανθρώπους να παλεύουν να διατηρήσουν ζωντανή μια ιστορία 2.400 ετών.
THE LIFO TEAM
ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη χάνει 500 εκατ. ευρώ την ημέρα από την κρίση στη Μέση Ανατολή

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι έως το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτροδότηση, το οποίο θα περιλαμβάνει φιλόδοξο πανευρωπαϊκό στόχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ εξακολουθεί να απορρίπτει την πρόταση του Ιράν και συζητά την παράταση του ναυτικού αποκλεισμού

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε ότι ο Τραμπ εξετάζει μέτρα για τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου, καθώς και τρόπους περιορισμού των επιπτώσεων του ναυτικού αποκλεισμού στους Αμερικανούς καταναλωτές
THE LIFO TEAM